Este nevoie ca pantofii pe care îi alegi să asigure protecția necesară pe diferite suprafețe de lucru și în diverse medii, atât pe șantier, cât și în ateliere sau depozite specifice de lucru. În acest sens, modul în care este realizată talpa pantofilor este extrem de important, la fel și vârful acestora. Materialul din care este realizată partea superioară a pantofilor este important pentru confortul pe care îl vei avea în timp ce îi vei purta, iar un alt aspect de care trebuie să ții cont este faptul că există modele de pantofi pentru femei și pentru bărbați. Modelele de pantofi de protecție pentru femei sunt, de regulă, mai ușoare și disponibile și în mărimi mai mici, în timp ce modelele de pantofi pentru bărbați se găsesc în mărimi mai mari și sunt mai grele.

Standarde de siguranță îndeplinite de pantofii de protecție

Pentru că este vorba despre pantofi de protecție și siguranță, unul dintre cele mai importante aspecte referitoare la alegerea acestora se referă la standardele de siguranță îndeplinite. Pantofii de siguranță poartă standardul de siguranță european EN345 care garantează rezistența la impact de până la 200 de jouli, în timp ce pantofii care rezistă la impacturi de până la 100 de jouli sunt considerați pantofi de protecție. Standardul cel mai înalt de care poate beneficia o pereche de pantofi de siguranță este S3, acești pantofi fiind antistatici (A), cu talpa rezistentă la hidrocarburi (FO), cu absorbție de șoc în zona călcâiului (E), cu căptușeală hidrofugă și rezistență ridicată la apă (WRU), cu talpă antiperforare (P) și protecție la impact de 200 de jouli.

Tipul bombeului

Că este vorba de pantofi de protecție cu bombeu este deja evident, însă important este și materialul din care este realizat vârful acestora. Există pantofi cu bombeu din oțel sau aluminiu, dar și pantofi cu bombeu din compozit. Acesta din urmă are avantajul de a fi mai ușor și de a oferi o mai bună izolare termică, dar și de a nu fi un bun conducător de electricitate, însă bombeul din oțel oferă o protecție mai bună atunci când vine vorba de căderea unor obiecte pe picioare. Poți alege de aici unul dintre modelele de pantofi cu bombeu care ți se potrivește în funcție atât de nevoile, cât și de preferințele pe care le ai.

Protecția antiperforație

La ce se referă această protecție antiperforație și care este utilitatea acesteia în pantofii de protecție? Este vorba despre o protecție integrată în talpa pantofilor în timpul procesului de fabricație, aceasta regăsindu-se între branț și talpa exterioară a pantofilor. Există protecție la perforație din oțel sau din materiale țesute, prima dintre ele fiind o alegere economică și oferind un factor de protecție excelent, în timp ce a doua nu este conductivă, ceea ce o face potrivită pentru situațiile în care sunt necesari pantofii fără inserții metalice.

Talpă rezistentă la căldură, ulei și acid

Este important ca talpa pantofilor să fie una potrivită, aceasta oferind atât confort și flexibilitate în mișcare, cât și rezistență la uzură sau la substanțe chimice sau căldură. De exemplu, talpa din cauciuc sau amestecuri de cauciuc este extrem de rezistență la căldură, uzură și uleiuri, dar mai grea decât o talpă de poliuretan.

S.C. Complete Web Solutions S.R.L.