Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 

București, 22 septembrie 2021 - Pentru prima dată în România a fost realizată o cercetare de amploare privind percepția tinerilor asupra schimbărilor climatice în general și a rolului educației privind schimbările climatice (ESC), în special.

 

Raportul aduce contribuții importante în ceea ce privește participarea tinerilor la activități educaționale formale și non formale privind clima, interesul pentru subiect și cunoașterea problematicilor climatice, sprijinind astfel adaptarea demersurilor autorităților publice și ale ONG-urilor privind ESC la nevoile și așteptările tinerilor.

 

Cercetarea a avut loc în luna iunie 2021 sub coordonarea domnului dr. Arpad Todor din partea SNSPA, în colaborare cu Lavinia Andrei din partea Terra Mileniul III, cu sprijinul experților Bogdan Gioară și Ana-Maria Paladuș din partea Reper21. Studiul s-a bazat pe un chestionar constând în 13 întrebări, majoritatea cu răspuns închis. Colectarea chestionarelor a fost realizată de studenți voluntari din cadrul SNSPA. La chestionar au răspuns 500 de persoane. Peste jumătate dintre respondenți fiind studenți (56.6%), 10.6% masteranzi sau doctoranzi, și aproximativ 26% liceeni.

 

Rezultatele sondajului ne arată că numai 30% dintre respondenți au participat la activități ESC pe parcursul ciclului primar, gimnazial liceal și universitar

Nivelul de cunoaștere a problematicii schimbărilor climatice este relativ limitat, mai mult de jumătate dintre respondeți omițând să prioritizeze temele. Iar tema cea mai cunoscută de tineri este cea a tăierilor ilegale de păduri.

În ceea ce privește nivelul de cunoaștere al tinerilor privind politicile și actorii internaționali din domeniul climatic, numai jumătate din respondenți au răspuns acestei întrebări, demonstrând o cunoaștere limitată a problematicii la nivel internațional. Cel mai cunoscut subiect fiind Acordul de la Paris, iar cel mai puțin cunoscut fiind Protocolul de la Kyoto.

Tinerii consideră în proporție de aproximativ 55% că este nevoie de educație obligatorie în școală privind schimbările climatice la toate nivelurile de învățământ.

 

 

Studiul poate fi accesat integral şi descărcat de pe pagina oficială a proiectului Angajament Pentru Climă (https://bit.ly/3ABtM4f).

 

“Angajament pentru Climă” este un proiect implementat în parteneriat de Fundaţia Terra Mileniul III, Asociaţia Reper 21 și Școala Națională de Studii Administrative și Politice – SNSPA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 

Scopul proiectului este creșterea conștientizării, implicării civice şi educării cetăţenilor din România, în combaterea cauzelor şi efectelor schimbărilor climatice. Un accent deosebit în cadrul proiectului este pus pe populaţia tânără, care va fi cea mai afectată de efectele generate de schimbările climatice.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro

Pentru mai multe detalii

Lavinia Andrei

Președinte Fundația TERRA Mileniul III

Email office@terramileniultrei.ro

Tel 0722155110

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.