COD GALBEN: 13-05-2021 ora 15 Intre 15:20 si 16:30 se va semnala descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, intensificări de scurtă durată ale vântului, averse care vor cumula local 20...25 l/mp in Județul Mureş;

La data de 14 aprilie, Grupul Trans-Oil („Grupul”) a revenit cu succes pe piețele titlurilor de capital de împrumut internaționale, cu o nouă emisiune de eurobonduri în valoare de 400 milioane USD, cu scadența în 2026. Această tranzacție constituie un plasament de eurobonduri de referință pentru regiunea Europei Centrale și de Est în anul 2021, precum și cea mai semnificativă ofertă din Republica Moldova, în contextul în care Grupul continuă să fie singurul emitent din această țară, după tranzacția de debut din 2019.

Noua emisiune de eurobonduri a generat o cerere semnificativă din partea investitorilor instituționali internaționali, cu un registru de comenzi care a totalizat peste 1,5 miliarde USD chiar în perioada de bookbuilding. Ampla diversificare a cererii din partea investitorilor a fost dovedită prin participarea activă a unor administratori de active și fonduri din arena internațională.  Astfel, o serie de investitori din Europa continentală, SUA, Elveția și Marea Britanie au primit alocări de 27, 26, 25 și respectiv 19% în registrul final, restul mergând spre investitori din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia. Instituțiile financiare internaționale din domeniul dezvoltării și partenerii tradiționali ai Grupului, Banca pentru Comerț şi Dezvoltare a Mării Negre („BSTDB”) și Banca Internațională de Investiții („IIB”), și-au stabilit ferm planurile de participare la noua emisiune în momentul în care a fost anunțată tranzacția, confirmând un angajament total de 50 milioane USD.

Pe fondul unei cereri puternice din partea investitorilor, prețul tranzacției a fost stabilit pentru un randament de 8,45% anual, reprezentând o reducere cu 365 de puncte de bază, în comparație cu emisiunea inițială de eurobonduri în valoare de 300 milioane USD, lansată în 2019. Sumele încasate din emisiune vor fi utilizate pentru finanțarea unei rambursări anticipate a eurobondurilor purtătoare de 12% rată de randament anual,  în sumă de 300 milioane USD, cu scadența în 2024, prin intermediul unei oferte de achiziție any-and-all și acord tip exit consent, iar fondurile suplimentare vor fi alocate pentru diverse scopuri de ordin general corporativ, inclusiv susținerea capitalului de lucru necesar Grupului.

Emisiunea a primit, conform așteptărilor, rating „B” din partea Fitch Ratings și rating „B-” de la S&P Global Ratings.

„Această nouă tranzacție instituie un nou reper în istoria tranzacțiilor Trans-Oil pe piața de capital, după tranzacția inițială din 2019. Începând din acel moment, Grupul s-a transformat într-o companie agroindustrială din ce în ce mai mare și mai diversificată în zona Europei Centrale si de Est, iar veniturile și profitul operational aproape că s-au dublat. Mulțumim comunității internaționale de investitori pentru recunoașterea arătată performanțelor noastre consecvente și modelului nostru de afaceri consolidat. Noua emisiune a atras o cerere robustă care a depășit 1,5 miliarde USD, provenind de la investitori tradiționali, precum și din partea unor investitorii noi din SUA, Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, cu ajutorul cărora am obținut o substanțială reducere a randamentului / dobânzii anuale. Cu ajutorul acestui sprijin excepțional din partea investitorilor, privim cu încredere spre viitor și continuăm să ne dezvoltăm afacerea agroindustrială în regiunea dunăreană”, a comentat Vaja Jhashi, CEO și Fondator al Trans-Oil Group.

„Cererea copleșitoare înregistrată din partea investitorilor cu ocazia acestei noi emisiuni de eurobonduri reflectă reziliența consecventă a modelului nostru de afaceri, precum și experiența pe care am acumulat-o în ceea ce privește creșterea și menținerea profitabilității. Trans-Oil a continuat să-și consolideze profilul de atragere de finanțare și și-a dovedit capacitatea de acces pe piețele de capital, contribuind la dezvoltarea sustenabilă și pe termen lung a Grupului”, a comentat Jim Van Steenkiste, Co-Portfolio Manager, European Principal Group, Oaktree Capital Management, L.P.

Grupul Trans-Oil este prezent în România prin fabrica de producție ulei vegetal din Țăndărei, achiziționată în 2019, iar începând cu toamna anului 2020 Grupul și-a extins activitatea intrând pe piața românească de trading și export cereale.