Răspunsul este că nu putem. Dar o putem preveni. Un sondaj realizat pe un eșantion de 8000 de tineri din opt țări, urmat de interviuri cu criminali cibernetici (reformați în „ethical hackers”, adică hackeri etici) au relevat faptul că tinerii delincvenți nici măcar nu sunt conștienți că activitatea lor este ilegală

Criminalitatea cibernetică este un fenomen global care a crescut exponențial și care provoacă pierderi economice fără precedent, precum și tulburări sociale. Serviciile de hacking tranzacționate ilegal pe dark web au făcut accesibilă criminalitatea cibernetică și hackerilor non-tehnici, fără cunoștințe avansate de programare. De aceea, primul pas în combaterea criminalității cibernetice este să înțelegem factorul uman din spatele ei.

Începând cu luna mai 2020, compania SIMAVI a devenit parte a unui proiect internațional de cercetare numit CC-Driver, care se concentrează pe înțelegerea factorilor care determină tinerii să devină criminali cibernetici. Acest proiect a primit finanțare din programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Orizont 2020 în temeiul acordului de finanțare nr. 883543.

Pe parcursul a trei ani, CC-Driver va aduna cei mai buni specialiști în cybersecurity, o echipă multidisciplinară formată din 13 parteneri din 9 țări diferite, dintre care 4 agenții interne de securitate, universități, fundații dedicate activității de cercetare, precum și alți parteneri din industria software. Compania Software Imagination & Vision, pe scurt, SIMAVI, va aduce în acest parteneriat competențele și excelența românească în IT.

Proiectul CC-Driver va urmări crearea de instrumente personalizate și proceduri inovatoare pentru sprijinirea autorităților în prevenirea și combaterea criminalității cibernetice. Printre cele mai eficiente măsuri este, desigur, prevenția. De aceea, SIMAVI contribuie la crearea unui program care să identifice la timp anumite comportamente online ale tinerilor, pentru ca forțele de ordine să poată interveni înainte ca acestea să se transforme în delict.

Principalele obiective ale proiectului CC-Driver sunt:

• Studierea criminălității cibernetice-ca-serviciu și dezvoltarea de instrumente pentru forțele de ordine
  • Înțelegerea factorilor care influențează criminalitatea cibernetică
  • Evaluarea vulnerabilității tinerilor la criminalitatea cibernetice
  • Susținerea armonizării legislației privind criminalitatea cibernetică în întreaga UE
  • Menținerea valorilor societății europene și a drepturilor fundamentale.

Ce rezultate așteaptă oficialii UE în urma acestei inițiative?

Vor să cunoască mai bine tipologia criminalității cibernetice. Pentru a preveni răspândirea acestui fenomen, vor să înțeleagă care sunt tendințele, factorii si evoluția tehnologiei utilizată in criminalitatea cibernetică. De asemenea, proiectul va pune la dispoziția forțelor de ordine instrumente noi, cu care să urmărească activitățile criminalilor cibernetici, precum și să descopere corelațiile relevante.

Puteți urmări activitățile  și rezultatele acestui proiect pe următoarele rețele:

www.simavi.ro