Pentru pasionații de drumeții și expediții montane, există o sumedenie de gadgeturi și produse speciale care să le ușureze drumul și să-i ajute în escaladarea vârfurilor. Dar în ultimii 5 ani, un gadget aparent banal și-a făcut loc pe lista montaniarzilor, pe lângă cort, sac de dormit, izporen, lanternă și bocanci. Smartphone-ul nostru cel de toate zilele este un companion ideal și pentru potecile mai puțin bătute, chiar și în lipsă de semnal. Mai toată lumea are un smartphone bun, mai ales că se pot cumpăra ușor telefoane in rate. Practic, mai toată lumea poate să se considere echipată pentru aventură. Iată de ce.

Navigație

Cel mai important detaliu de care trebuie să ai grijă într-o drumeție este încotro mergi. De unde și imaginea-clișeu cu ghiozdanul în spinare și harta cât cearșaful ținută în mâini. Deși e bine să iei în continuare harta cu tine pe munte, poate nu mai e nevoie s-o folosești decât ca măsură de rezervă. Telefonul tău are ceva mai bun. GPS-ul unui smartphone este destul de performant. Iar dacă-l împerechezi cu o aplicație specială pentru drumeții, cum este Gaia GPS, e ca și cum ți-ai lua un ghid montan cu tine.

Lanternă

E oarecum indicat să inculzi în bagaj o frontală sau două când pleci pe munte. Dar nici lanterna telefonului nu-i de ignorat. Ba chiar s-ar putea să fie mai eficientă, în funcție de telefon. E adevărat că-ți suge bateria ca un vampir energetic. Dar pentru urgențe, știi că te poți baza pe ea.

Camera

Nu-i nevoie să-ți spargi economiile pe aparatură sofisticată ca să-ți fotografiezi și filmezi aventurile în natură. În special dacă ai un smartphone produs în ultimii 2 ani. Vorba aia, sunt creatori de film care aleg să filmeze cu un iPhone pentru efecte autentice. Cu tehnologia 4K și toți stabilizatorii de imagine pe care producătorii le introduc mai nou în camerele telefoanelor, nici nu ai nevoie de mai mult pentru a surprinde animale în mișcare, peisaje incredibile sau ture cu bicicleta prin pădure.

Notițe

Ce-ar fi aventura fără poveștile de după? Dacă mai ai și înclinații scriitoricești, sigur te inspiră ieșirea în natură să așterni niște idei pe foaie. Sau pe ecran, în cazul de față. Pentru că de ce să cari după tine caiete și pixuri care te țin în loc și ocupă spațiu, când ai notițe pe telefon? Mai mult, notițele se pot sincroniza ușor cu laptopul de acasă. Ca să le găsești pe toate direct pe obiectul muncii când te întorci de pe coclauri.

Notițe audio

Sau de ce să notezi, când poți să dictezi? Da, vei mai avea momente de răgaz în drumeție, când pur și simplu te așezi pe o buturugă. Doar că numai de tastat nu vei avea chef în acele momente de respiro, când sticla de apă și batonul de ciocolată te strigă din rucsac. Ca să nu mai vorbim că gândurile alea crețe apar fix când te aștepți mai puțin. Și fug la fel de surprinzător. Așa că e mai bine să le prinzi în zbor și să le înregistrezi vocal.

Poate că ai impresia că urcatul pe munte este ceva rezervat unei anumite categorii de oameni. Dar ai nevoie doar de voință ca să te scoli dimineața cu chef de drumeții. În rest, un echipament minim e suficient pentru explorări la nivel amator. Și neapărat să arunci și smartphone-ul în rucsac. Dacă e vremea să-ți iei unul nou, CardAvantaj te ajută cu plata în rate la magazinele de specialitate.

Card Avantaj