Pe 26 septembrie omenirea deviază un asteroid. O sondă spaţială se va ciocni controlat de un asteroid, într-un prim efort internaţional de deviere a traiectoriei unui asteroid pentru a testa capacitatea omenirii de a se proteja de asteroizi prin această metodă. Acest pas este parte a misiunii internaţionale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART care va impacta satelitul asteroidului pe 26 septembrie 2022 în condiţii care nu prezintă niciun risc pentru Pământ şi cea europeană HERA care va observa dacă am reuşit sau nu devierea asteroidului, precum şi modificări ale suprafeţei acestuia.

România este unul dintre actorii care contribuie la componenta europeană a acestei misiuni.

Tehnologia românească va conduce prima misiune de apărare planetară a Europei spre asteroid: Componente realizate în ţara noastră vor fi "ochii" misiunii Hera, fără de care aceasta nu s-ar putea ghida şi manevra corect. Practic, tot ce va vedea satelitul misiunii şi felul în care sunt interpretate datele pentru a se ghida spre destinaţie, va depinde de tehnologia românească, la care lucrează în prezent specialişti ai companiei GMV România. Mai multe informaţii despre contribuţia GMV România disponibile aici:

Un instrument proiectat în România va măsura devierea asteroidului: Dacă misiunea de apărare planetară a avut sau nu succes este o întrebare la care se va putea răspunde cu ajutorul unui instrument proiectat la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica - INOE 2000. Mai multe informaţii despre contribuţia INOE disponibile aici:

De asemenea, contractorul principal al altimetrului, Efacec Portugalia, a implicat şi Efacec România în proiect. Echipa din România participa în gestionarea procesului de achiziţie şi respectiv achiziţionarea tuturor componentelor, electronice sau de alt tip, necesare în succesul proiectului.

Creierul misiunii de apărare planetară Hera, testat cu echipamente produse în România: Echipa ATOS România a realizat echipamentul cu care se testează sistemul de gestiune al datelor, inclusiv computerul de bord al misiunii. Mai mult informaţii despre contribuţia ATOS România disponibile aici: https://www.rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/stiri/6773-creierul-misiunii-de-aparare-planetara-hera-testat-cu-echipamente-produse-in-romania

Agenţia Spaţială Romană (ROSA) invita atât publicul larg, cât şi reprezentanţii mass-media să urmărească în direct impactul cu asteroidul. Evenimentul va avea loc pe 26 septembrie şi este transmis online, conform programului de mai jos:

17:30 EDT (27 septembrie, 0:30 ora locală) transmisiune live de la sonda NASA DART
18:00 EDT (27 septembrie, 1:00 ora locală) emisiunea live începe, acoperind impactul DART cu asteroidul Dimorphos
19:14 EDT (27 septembrie, 2:14 ora locală) ora la care este planificat impactul propriu-zis
20:00 EDT (27 septembrie, 3:00 ora locală) conferinţa de presă

Mai multe informaţii despre eveniment sunt disponibile aici: https://www.rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/stiri/6774-26-septembrie-omenirea-deviaza-un-asteroid-rolul-romaniei-in-prima-misiune-de-aparare-planetara

Oana Sandu
Press Officer
Romanian Space Agency - Agenţia Spaţială Română (ROSA)