Mii de spectatori au participat între 24 iunie şi 2 iulie la Bucharest Opera Festival

Prima ediţie a Bucharest Opera Festival ce s-a desfăşurat pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 24 iunie şi 2 iulie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referinţă în lumea operei şi a baletului a reprezentat primul festival ce a invit în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii.

"Este pentru noi o împlinire a unui demers ce părea irealizabil, utopic şi este o bucurie să constatăm că Opera Naţională Bucureşti se bucură de respectul colegilor, pentru că tot ceea ce s-a întâmplat acum şi tot ceea ce se poate realiza de datorează acestei solidarităţi.", a declarat Daniel Jinga, managerul general al Operei Naţionale Bucureşti.

"M-am bucurat şi m-am simţit onorat că acest festival al operelor a început cu spectacolul Don Giovanni pe care l-am regizat la Opera Naţională Bucureşti, cu atât mai mult cu cât ştim că acest titlu este socotit drept opera operelor.", a declarat regizorul Andrei Şerban.

"Am doar cuvinte de înaltă apreciere pentru directorul Operei Naţionale Bucureşti, Daniel Jinga, şi pentru Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, pentru că sunt convinsă că au avut o contribuţie importantă, toate aceste festivaluri sunt acte de cultură pe care le numesc obligatorii, nu necesare.", a declarat scenograful Dragoş Buhagiar, Preşedinte al UNITER.

Bucharest Opera Festival a reunit titluri de referinţă ale celor mai importante teatre lirice din România şi Republica Modlova: Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, Opera Naţională Română Iaşi, Opera Naţională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca şi Teatrul Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian", cărora li se alătură Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu" din Chişinău.

Publicul s-a bucurat de o desfăşurare de forţe ce a inclus 9 spectacole de operă, operetă şi balet programate în 9 seri consecutive, aducând în prim plan 9 orchestre, 7 coruri mixte, 1 cor de copii, 2 companii de balet, zeci de solişti şi dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total aproape 1500 de muzicieni, balerini şi personal artistic şi tehnic prezenţi pe scenă, în fosă şi în culise pentru un regal artistic fără precedent.

Bucharest Opera Festival îşi doreşte să contribuie în mod decisiv la includerea Bucureştiului în circuitul marilor oraşe organizatoare de festivaluri internaţionale, devenind un excelent promotor al turismului cultural.

Bucharest Opera Festival urmăreşte consolidarea unei platforme de prezentare a celor mai valoroase companii de operă şi balet din ţară, care să încurajeze schimburile culturale şi să promoveze proiectele muzicale şi culturale ale acestora.

Mai jos, regăsiţi Jurnalul Video al Bucharest Opera Festival:
(Video: Virgil Oprina/ Opera Naţională Bucureşti)

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Produse Moldoveneşti

Parteneri: Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, ARCUB, Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile şi Nopţi, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News Bucureşti, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, Bucureşti Business, Reuşita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, a7tv, Ballet Magazine, Mediatrust