Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, Suceava, 29 iunie-3iulie 2022

În perioada 29 iunie -3 iulie 2022, s-a desfăşurat la Suceava Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică la care au fost prezenţi 118 elevi, 24 de profesori însoţitori şi 30 de membri a comisiei centrale din 24 de judeţe.

Olimpiada a fost organizată de Ministerul Educaţiei prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava în parteneriat cu Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava şi Societatea Ştiinţifică Cygnus.

În cadrul olimpiadei naţionale elevii au susţinut 3 probe şi anume: proba teoretica cu durata de 3 ore, proba observaţională cu durata de 30 minute şi proba de baraj cu durata de 4 ore. Olimpiada s-a desfăşurat pe 3 secţiuni: juniori (cl.VI-IX) cu condiţia să nu depăşească vârsta de 15 ani în anul desfăşurării competiţiei, seniori S1 (cl.IX-X) şi seniori S2 (cl. XI-XII). Toate probele s-au desfăşurat în 3 amfiteatre foarte frumoase din cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava. Evaluarea lucrărilor s-a realizat de către 30 de profesori cu mare experienţă în domeniu recunoscută pe plan naţional care au făcut parte din cadrul Comisiei Centrale a olimpiadei naţionale. Preşedintele olimpiadei naţionale de anul acesta a fost doamna lect.dr. Camelia Pîrghie de la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava iar Preşedinte executiv a fost doamna prof. Elisabeta Ana Naghi din Ministerul Educaţie. Cazarea elevilor şi a profesorilor însoţitori s-a realizat în condiţii excelente la căminele Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava şi a Liceului cu Program Sportiv Suceava.

Pentru premiile acordate de Ministerul Educaţiei conform regulamentului specific s-a realizat clasamentul naţional însumând punctajul obţinut la proba teoretică cu punctajul obţinut la proba observaţională. Pentru calificarea în lotul olimpic lărgit al României se însumează punctajele obţinute la cele 3 probe (proba teoretică, proba observaţională şi proba de baraj). Festivitatea de premiere a elevilor a avut loc în data de 2 iulie la ora 18:00 în Auditorium ,,Joseph Schmidt" al Universităţii "Ştefan cel Mare"din Suceava.

Elevii judeţului Suceava pe care le vedeţi în imaginile alăturate au obţinut rezultate foarte bune şi anume:

Elevul Palaghianu David din cl. a VII-a de la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" Suceava a concurat la categoria juniori şi a obţinut premiul II acordat de Ministerul Educaţiei şi medalie de aur acordată de Societatea Română de Fizică. De asemenea elevul Palaghianu David a câştigat titlul de Învingător Absolut la categoria Juniori rezultat în urma însumării puncatajelor la cele 3 probe ale olimpiadei. De asemenea a obţinut şi titlul de învingător absolut la proba observaţională la aceeaşi categorie de Juniori. David s-a calificat primul în lotul lărgit al României pentru olimpiada internaţională de astronomie fiind pregătit la clasă de doamna profesor Amorăriţei Carmen şi de către inspectorul şcolar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Judeţean de Excelenţă.

Eleva Barac Bologa Rafaela Alexandra din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" Suceava a concurat la categoria juniori şi a obţinut menţiune acordată de Ministerul Educaţiei şi medalie de argint acordată de Societatea Română de Fizică. De asemenea Rafaela s-a calificat a treia în lotul lărgit al României pentru olimpiada internaţională de astronomie fiind pregătită la clasă de domnul profesor Golda Sorin şi de către inspectorul şcolar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Judeţean de Excelenţă Suceava.

Eleva Balabasciuc Alexandra-Ecaterina din clasa a VI-a de la Liceul Tehnologic "Vasile Cocea" Moldoviţa a concurat la categoria Juniori şi a obţinut menţiune acordată de Ministerul Educaţiei şi medalie de argint acordată de Societatea Română de Fizică. Rezultatul Alexandrei este deosebit de frumos deoarece este cea mai mică ca vârstă fiind doar în clasa a VI-a şi a concurat cu elevi din clasa a VIII-a şi a IX-a pe aceleaşi subiecte de examen. Conform regulamentului specific al acestei olimpiade toţi elevii concurenţi dintr-o categorie indiferent de clasă au aceleaşi subiecte la probele olimpiadei. Alexandra a fost pregătită pregătită la clasă de domnul profesor Balabasciuc Ovidiu şi de către inspectorul şcolar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Judeţean de Excelenţă Suceava.

Elevul Sîrghi Dragoş Andrei din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" Suceava a concurat la categoria Seniori S2 şi a obţinut Premiul II acordat de Ministerul Educaţiei şi medalie de aur acordat de Societatea Română de Fizică. De asemenea Dragoş s-a calificat în lotul lărgit al României pentru olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică fiind pregătit la clasă de doamna profesor Amorăriţei Carmen şi de către inspectorul şcolar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Judeţean de Excelenţă.

Elevul Pavel Maurizio Tudor din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" Suceava a concurat la categoria Seniori S2 şi a obţinut medalie de bronz acordată de Societatea Română de Fizică. Maurizio a fost pregătit la clasă de la clasă de domnul profesor Golda Sorin şi de către inspectorul şcolar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Judeţean de Excelenţă Suceava.

Eleva Bahan Andreea din clasa a VII-a de la Liceul Tehnologic "Tomşa Vodă" Solca a concurat la categoria Juniori şi a obţinut menţiune de onoare acordată acordată de Societatea Română de Fizică. Andreea a fost pregătită pregătită la clasă de domnul profesor Cosovanu Ilie.

Elevul Caunii Mihai Antonio din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional "Petru Rareş" Suceava a concurat la categoria Seniori S2 şi a obţinut menţiune de onoare acordată acordată de Societatea Română de Fizică. Antonio a fost pregătit la clasă de domnul profesor Şutac Victor.

Tot din judeţul Suceava au mai participat elevii Airinei Lucian Ionuţ din clasa a IX-a de la Colegiul "Laţcu Vodă" Siret şi Todică Bogdan din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional "Nicu Gane" Suceava obţinând certificate de participare cu punctaje frumoase apropiate de premii.

În perioada 4-8 iulie 2022 se va desfăşura la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava probele de selecţie a loturilor restrânse ale României pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astronomie care se va desfăşura în Georgia în perioada 14-22 august 2022. De asemenea tot în această perioadă va fi selecţia echipei pentru prima ediţie din lume a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Ştiinţele Spaţiului pentru Juniori care se va desfăşura în municipiul Câmpulung Moldovenesc la sfârşitul lunii noiembrie 2022.

Coordonatorii lotului olimpic al României olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică sunt doi suceveni: lect.dr. Cristian Pîrghie directorul departament Observator Astronomic Suceava şi prof. dr. Petru Crăciun, inspector şcolar general adjunct al ISJ Suceava. La Suceava au rămas 26 de elevi (10 juniori şi 16 seniori) care formează loturile lărgite ale României pentru olimpiadele naţionale de astronomie şi astrofizică.

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică 2022, trebuia să aibă loc în Kiev dar din cauza războiului nu a fost posibilă organizarea ei acolo. Georgia s-a oferit să o organizeze anul acesta în locul Ucrainei în perioada 14-22 august 2022. Sponsorii acestei ediţii a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică care s-a desfăşurat la Suceava în perioada 29 iunie -3 iulie sunt:

Dorna, Endava, Calea Ferată Ingustă SRL, Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" Suceava.

Organizatorii mulţumesc: Cvartetului de coarde "Royal" din Suceava, Ansamblului muntenilor din Czadca, "Mala Pojana", Ansamblului artistic Gura Izvorului din Vatra Moldoviţei coodonat de doamna profesor Ilaria Puşcă şi Ansamblului Cervona Kalena din Negostina, coordonat prof. Iulian Petru Chidesa şi aparţine Uniunii Ucrainenilor din România care au oferit un spectacol deosebit pentru participanţii olimpiadei naţionale. Mulţumim elevilor voluntari de la Colegiul Naţional "Petru Rareş" Suceava coordonaţi de doamna director adjunct prof. Greculeac Anca şi de domnul prof. Şutac Victor, preşedintele Societăţii Ştiinţifice Cygnus.

De asemenea organizatorii mulţumesc: Colegiului Silvic "Bucovina" C-lung Moldovenesc, Liceului cu Program Sportiv Suceava, Liceului Tehnologic "Mihai Eminescu" Dumbrăveni, Liceului Tehnologic "Vasile Cocea" Moldoviţa, Şcoala Gimnazială Ipoteşti, Şcoala Gimnazială Păltinoasa, Şcoala Gimnazială Vadu Moldovei, Şcoala Gimnazială Şcheia, Şcoala Gimnazială Oniceni, Şcoala Gimnazială "Luca Gavril" Drăguşeni, Şcoala Gimnazială "Acad. H. Mihăescu" Udeşti şi Şcoala Gimnazială "Krystyna Bochenek" din Poiana Micului

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava
Inspector Şcolar General Adjunct,
Prof.dr. Petru Crăciun

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.