Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Masă rotundă despre screeningul cancerul de col uterin, în cadrul Zilelor Spitalului Miercurea Ciuc, ediţia a VI-a

Screeningul cancerului de col uterin este tema Mesei rotunde organizată astăzi în cadrul Zilelor Spitalului Miercurea Ciuc, care a reunit la aceeaşi masă reprezentanţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică Harghita şi Covasna, Dr. Tar Gyongyi şi Dr. Agoston Laszlo, ai Consiliilor Judeţene Covasna şi Harghita, medici de familie, managerul proiectului "Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru", Dr. Cosmina UZUN, prof. Dr. Szabo Bela, şef Secţia Clinică Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, managerul Spitalului Judeţean Miercurea Ciuc, Dr. Konrad Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântu Gheorghe, Dr. Andras Nagy Robert, medici de obstetrică ginecologie şi coordonatorii judeţeni Harghita şi Covasna ai proiectului de screening al cancerului de col uterin, reprezentantul Universităţii Sapientia din Târgu Mureş, Santha Agnes.

Masa rotundă "Implementarea strategiei naţionale a screeningului cancerului de col uterin prin finanţare europeană: regionalizare în serviciile medicale de screening" s-a desfăşurat în Sala Mare a Universităţii Sapienţia din Miercurea Ciuc.

În cadrul acestei mese rotunde managerul proiectului, Asist. Univ. Dr. Cosmina UZUN, a prezentat Proiectul "Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru" şi a fost discutată procedura de afiliere a spitalelor din judeţele Harghita şi Covasna, precum şi înfiinţarea reţelelor de screening şi a centrelor de recoltare la nivelul celor două judeţe.

De asemenea, s-a discutat despre modalitatea de organizare judeţeană a caravanelor de screening în mediul rural, la marii angajatori şi modalitatea prin care femeile sunt mobilizate să ajungă la recoltare în centrele nou înfiinţate din centrele de recoltare din judeţele Harghita şi Covasna.

Reprezentanţii spitalelor judeţene din cele două judeţe şi-au exprimat acordul pentru susţinere şi implicare în toate activităţile proiectului.

"Proiectul răspunde nevoilor populaţiei şi asigură un acces echitabil şi optimizat din punct de vedere regional la asistenţa medicală de nivel inalt, ce va ameliora rezultatele în cazul cancerului de col uterin care afectează în mod disproporţionat persoanele sărace.

Pentru echipa proiectului este importanta informarea corectă şi consecventă a publicului despre riscul cancerului de col uterin, având în vedere importanţa înţelegerii de către femei a cauzelor bolii şi cunoaşterii metodelor de prevenire disponibile.

Din totalul de 170.200 femei pe care le vom testa in regiunea Centru, conform calculelor realizate in proiect, în judeţul Harghita ne adresăm unui număr de aproape 21 mii de femei eligible, iar în judeţul Covasna aproape 14 mii de femei eligibile. Vă invităm să vă informaţi şi să vă testaţi!", a declarat Dr. Cosmina Cristina UZUN, manager proiect.

"Cancerul de col uterin este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare şi depistare precoce. În cazul cancerului de col uterin există o metodă ieftină, nedureroasă, neinvazivă care este în măsură ca intr-o proporţie de 96% să depisteze la timp leziunile precanceroase - testul Babeş Papanicolau. Ca populaţia să beneficieze de avantajele acestei metode este nevoie ca sistemul sanitar să ofere condiţiile necesare pentru efectuarea acestui test şi populaţia să se prezinte la acest test. În acest moment, facilităţile din partea sistemului sanitar sunt date: există un proiect în derulare care asigură toate condiţiile pentru accesul gratuit al tuturor categoriilor din populaţia feminină la acest test. Acum este rândul Dumneavoastră să vă prezentaţi la acest test şi să beneficiaţi de avantajele acestei metode de depistare precoce a cancerului de col uterin. Vă aşteptăm!, a declarat Prof. Dr. Szabo Bela, Coordonatorul Centrului de prevenire a cancerului de col uterin.

"Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc va fi colaborator în implementarea acestui proiect foarte important pentru judeţul nostru şi, pe această cale, invităm toate femeile din zonă să profite de această oportunitate. Numărul cazurilor de cancer este în continuă creştere, de aceea este esenţial ca femeile din grupul ţintă să participe la screening. Să dăm şansă depistării precoce a leziunilor, să dăm şansă vieţii. Screeningul vă poate salva viaţa, prin urmare vă aşteptăm la testare!" - a declarat Dr. Konrad Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.

"Este foarte important ca şi în judeţul Covasna să se implementeze acest proiect de screening, pentru ca femeile să beneficieze de oportunităţile oferite prin depistarea precoce a cancerului de col uterin, motiv pentru care s-a organizat masa rotundă cu participarea persoanelor cheie din sistemul sanitar Covasna. Consider extrem de important posibilitatea de a câştiga ani de viaţă, de aceea recomand testarea", a declarat Dr. Finta Hajnal, coordonator judeţean Covasna.

Proiectul "Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru" are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

Manager Proiect

Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ

Expert IEC

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.