Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

MAE anunţă desfăşurarea unei noi reuniuni în cadrul programului "Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2022"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă desfăşurarea, la data de 1 iulie 2022, a unei noi reuniuni din cadrul programului "Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2022", cu reprezentanţii comunităţii româneşti şi ai mediului asociativ românesc din Republica Turcia. Reuniunea s-a desfăşurat în format hibrid, la Istanbul, cu participarea reprezentanţilor conducerii Departamentului Consular din cadrul MAE (DCons), ai Ambasadei României la Ankara, ai consulatelor generale ale României la Istanbul şi Izmir, precum şi ai Institutului Cultural Român "Dimitrie Cantemir". Sesiunea de informare a fost moderată de către ambasadorul român la Ankara, domnul Ştefan Tinca.

În cadrul reuniunii, reprezentanţii mediului asociativ românesc din Republica Turcia au semnalat o serie de elemente legate de contextul specific din acest stat, în special nevoia de a coagula mediul asociativ, de intensificare şi diversificare a proiectelor în domeniul educaţiei şi culturii.

În ceea ce priveşte activitatea consulară, membrii comunităţii româneşti participanţi au informat despre problemele pe care cetăţenii români le întâmpină în relaţia cu autorităţile locale cu ocazia încheierii unei căsătorii, naşterii unui copil sau obţinerii cetăţeniei turce, tendinţa autorităţilor fiind de a schimba prenumele în cele locale, generând astfel diferenţe de prenume între documentele de identitate româneşti şi cele turceşti. De asemenea, au fost solicitate informaţii cu privire la stadiul procesului de obţinere a documentelor exclusiv online şi modalităţile de sprijin a cetăţenilor români care nu deţin resursele tehnice necesare utilizării portalului www.econsulat.ro. Au fost abordate, de asemenea, şi alte teme de interes pentru participanţi, precum continuarea organizării unor cursuri de limba română, în special pentru copiii cetăţenilor români care fac parte din familii mixte, precum şi lecţiile învăţate privind organizarea secţiilor de votare.

Pe parcursul dialogului, reprezentanţii MAE au prezentat proiectele pe care le au în derulare în sprijinul membrilor comunităţii româneşti din străinătate, în special în ceea ce priveşte redimensionarea şi modernizarea reţelei consulare a României, inclusiv în Republica Turcia, procesul de debirocratizare şi digitalizare a serviciilor consulare şi proiectele de îmbunătăţire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, în special www.econsulat.ro şi Call Center, aspectele privind eliberarea cărţii electronice de identitate şi continuarea organizării de consulate itinerante (mobile).

Reprezentanţii MAE şi membrii comunităţii româneşti au purtat un dialog deschis, fiind subliniate demersurile şi preocuparea constantă a MAE pentru îmbunătăţirea modului de relaţionare şi interacţiune a personalului consular cu solicitanţii de servicii consulare.

Evenimentul a fost accesibil pe paginile de socializare ale Departamentului Consular/MAE şi Ambasadei României la Ankara.

În marja acestei sesiuni, a avut loc şi o reuniune de coordonare cu reprezentanţii misiunii diplomatice şi oficiilor consulare ale României din Republica Turcia, fiind abordate teme de interes pentru cetăţenii români, printre care şi demersurile MAE pentru a veni în sprijinul turiştilor români care se deplasează către Republica Turcia, precum şi întâlniri de lucru ale reprezentanţilor Ambasadei României la Ankara şi ai Consulatului General al României la Istanbul cu conducerile punctelor de frontieră turco-bulgare Derekoy, Hamzabeyli şi Kapikule, pentru identificarea de soluţii la problemele semnalate de către cetăţenii români (timpii de aşteptare mari la intrarea în Republica Turcia, lipsa unei informări afişate privind ordinea ghişeelor la care se efectuează formalităţile vamale şi de paşapoarte, deseori lipsa ştampilei de intrare aplicată pe paşaport, imposibilitatea achitării amenzilor de circulaţie la nivel de poduri sau autostrăzi prin plată cu card bancar etc.).

MAE foloseşte acest prilej pentru a aminti cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Turcia să verifice valabilitatea paşaportului, care trebuie să fie de minimum 150 zile la momentul intrării în acest stat. De asemenea, cetăţenii români sunt rugaţi să-şi verifice paşaportul după îndeplinirea formalităţilor vamale, înainte să părăsească punctul de frontieră, pentru prevenirea omiterii aplicării ştampilei de intrare în acest stat de către autorităţile Republicii Turcia.

Informaţii suplimentare:

Programul "Dialog cu diaspora pe teme consulare" a fost demarat în anul 2015, la iniţiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, şi a fost reluat în anul 2021, prin acţiuni de informare dedicate cetăţenilor din afara graniţelor cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activităţii consulare, în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Până în prezent au avut loc peste 30 de întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Portugheză, Republica Cipru şi Regatul Spaniei, Republica Elenă, Republica Bulgaria, Statele Unite ale Americii.

Temele abordate în cadrul sesiunilor de "Dialog cu diaspora pe teme consulare" sunt adaptate la problematica specifică din statul de reşedinţă/circumscripţia consulară. De asemenea, fiecare reuniune include şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri, prin intermediul căreia reprezentanţii MAE şi ai misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare oferă comunităţilor şi mediului asociativ românesc informaţii şi clarificări cu privire la activitatea desfăşurată în statele de reşedinţă.

Demersul continuării programului "Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2022" vine în sprijinul cetăţenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, şi creează astfel un cadru de dialog deschis şi constant prin intermediul căruia reprezentanţii comunităţilor româneşti au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalităţi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor consulare, inclusiv în contextul impactului major al restricţiilor impuse de criza sanitară asupra activităţii consulare.

Calendarul orientativ al reuniunilor cu membrii comunităţilor româneşti pentru anul 2022 prevede organizarea unui număr de nouă întâlniri, în cadrul cărora vor fi invitaţi să participe membri ai comunităţilor româneşti din Europa (ţările baltice, Benelux, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania şi Ungaria), Asia (Malaysia, Indonezia, Filipine, Singapore, Thailanda), Australia şi continentul nord-american (Canada).

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.