INFORMARE PUBLICĂ

Relaţiile Constanţa-Brest, sub semnul "busolei strategice"

În perioada 30 iunie - 4 iulie a.c. se află la Constanţa, la invitaţia Primăriei municipiului, domnul Fortune Pellicano, viceprimar pentru relaţii internaţionale al municipiului Brest, preşedinte al grupului Franţa-România din cadrul Asociaţiei Franceze a Consiliului Municipiilor şi Regiunilor din Europa.

Cu această ocazie, astăzi a avut loc întâlnirea oficialului francez cu primarul municipiului Constanţa, domnul Vergil Chiţac, la care au participat, de asemenea, viceprimarul oraşului nostru, domnul Ionuţ Rusu şi doamna Marinela Mitrenga, Preşedintele Alianţei Franceze Constanţa.

În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă stadiul actual şi perspectivele cooperării dintre municipiile Constanţa şi Brest - oraşe înfrăţite, al căror parteneriat strategic va împlini, în 2023, 30 de ani de la înfiinţare.

Notă: La 22 mai 1993 s-a semnat, la Constanţa, Protocolul de Înfrăţire între municipiul Constanţa din România şi municipiul Brest din Franţa, care a statuat relaţii de colaborare şi parteneriat pe multiple planuri între cele două municipii.

Părţile au convenit ca împlinirea a trei decenii de colaborare şi parteneriat să fie marcată, în 2023, printr-un program ambiţios de evenimente comune în domeniile cultural-artistic, ştiinţific, academic, sportiv şi social-umanitar. Evenimente comune dedicate acestui moment festiv vor avea loc atât în Constanţa, cât şi în Brest.

A fost prezentat oficialului francez proiectul cultural "Casa Anatole Magrin", prin care Primăria municipiului Constanţa doreşte să valorifice activitatea celebrului fotograf al Constanţei şi Dobrogei, Anatole Arthur Seraphin Magrin (1858-1928), cetăţean francez, fotograf, om de cultură, diplomat şi filantrop, care a trăit în oraşul nostru între anii 1878-1928 şi care a realizat trei albume cu imagini unice din Dobrogea sfârşitului secolului al XIX-lea şi începutului secolului XX.

Notă: Anatole Magrin a fost, de asemenea, consul onorific şi ulterior consul în cadrul Consulatului Franţei de la Constanţa. În 1898 a fost decorat de M.S. Regele Carol I cu ordinul Coroana României, iar în 1926 a fost decorat de M.S. Regele Ferdinand I pentru activitatea sa diplomatică.

Proiectul respectiv, inclus în "Strategia Culturală a municipiului Constanţa pentru perioada 2021-2031", vizează reabilitarea clădirii istorice în care a funcţionat studioul fotografic al lui Anatol Magrin (cel mai important studio fotografic din Dobrogea în epocă), precum şi transformarea imobilului în bun cultural public.

A fost discutată posibilitatea participării reciproce a municipalităţilor Constanţa şi Brest la Serbările Mării (Brest) şi, respectiv, Ziua Marinei (Constanţa), precum şi la alte activităţi de impact pentru viaţa comunităţilor locale din cele două municipii.

Primarul Vergil Chiţac a accentuat necesitatea schimbului de bune practici în domeniul funcţionării administraţiei locale ca element prioritar al cooperării şi parteneriatului.

Domnul Fortune Pellicano şi-a exprimat satisfacţia privind nivelul ridicat şi substanţa relaţiilor de colaborare şi parteneriat dintre cele două municipalităţi şi a transmis întreaga disponibilitate a Primăriei municipiului Brest de a dezvolta plenar aceste relaţii, în multiple domenii - colaborarea ştiinţifică şi academică, proiecte culturale şi artistice comune, schimb de experienţă şi bune practici privind funcţionarea administraţiei locale, proiecte sociale şi umanitare etc.

Viceprimarul municipiului Brest a precizat că relaţiile excelente dintre oraşele Constanţa şi Brest pot fi date ca "exemplu de bune practici" în domeniul cooperării dintre autorităţile locale din România şi Franţa şi că, în formatele de parteneriat româno-franceze la care participă în mod curent, în calitate de preşedinte al grupului Franţa-România din cadrul Asociaţiei Franceze a Consiliului Municipiilor şi Regiunilor din Europa, acesta nu uită niciodată să menţineze relaţiile respective ca reprezentând "un exemplu de urmat" pentru cooperări similare între autorităţile publice locale din cele două ţări.

A fost efectuat un schimb de opinii cu privire la situaţia de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre în contextul invaziei ruse în Ucraina, precum şi la importanţa geopolitică în creştere a municipiului Constanţa în nord-vestul Mării Negre.

S-a apreciat că, având în vedere reţeaua locală de parteneriate (prioritar Constanţa-Odesa, Constanţa-Cahul), municipiul Constanţa poate reprezenta un liant al mecanismelor de cooperare între municipalităţile din regiune care împărtăşesc aspiraţii, principii şi valori comune de tip european, iar Brestul poate contribui la consolidarea acestor cooperări.

Primăria municipiului Constanţa a prezentat câteva din demersurile de sprijinire a refugiaţilor ucraineni din Constanţa, precum şi proiectele şi iniţiativele Fundaţiei Pontica a municipiului Constanţa în acest domeniu, apreciind că salută orice contribuţie a municipiului Brest la sprijinirea partenerilor municipali comuni din Ucraina şi Republica Moldova.

S-a apreciat totodată că planurile ambiţioase privind consolidarea prezenţei militare franceze în România şi susţinerea Forţelor Navale Române, anunţate recent de către preşedintele Franţei şi asumate inclusiv la Summitul NATO de la Madrid, pot deschide noi oportunităţi pentru consolidarea relaţiei Constanţa-Brest şi, prin extensie, a relaţiei bilaterale dintre România şi Franţa.

La schimbul protocolar de cadouri ce a urmat, domnul Fortune Pellicano a transmis primarului oraşului Constanţa o "busolă strategică", ce marchează simbolic alianţa puternică dintre cele două municipalităţi şi orientarea fermă a acestora în direcţia corectă de dezvoltare, iar oaspetele francez a primit în schimb un tablou cu bijuteria Art Nouveau de la malul Mării Negre, Cazinoul Constanţa, obiectiv pe care oficialul francez a şi avut plăcerea de a-l vizita în cadrul programului pregătit de gazde.

Vizita în Constanţa a viceprimarului municipiului Brest mai include participarea la activităţi organizate de Alianţa Franceză Constanţa, discuţii tehnice detaliate privind viitoarele proiecte de cooperare dintre cele două municipalităţi, precum şi vizitarea unor obiective culturale emblematice pe plan local.