Conferinţa de presă susţinută de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, la finalul reuniunii "Black Sea Security Summit", organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a susţinut vineri, 1 iulie 2022, alături de senatorul american Roger Wicker, membru al Congresului SUA, o conferinţă de presă la finalul reuniunii "Black Sea Security Summit", organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), la Constanţa.

Iniţiativa Comisiei Helsinki de a organiza reuniunea "Black Sea Security Summit" a survenit în contextul deteriorării semnificative a situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre, ca rezultat al agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Obiectivul Comisiei Helsinki a fost de a atrage atenţia asupra evoluţiilor îngrijorătoare din regiune, cu impact negativ semnificativ, pe multiple planuri, pentru întreaga comunitate internaţională. Tematica abordată în cadrul reuniunii a vizat răspunsul comunităţii internaţionale la războiul ilegal şi nejustificat dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi importanţa Mării Negre pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său.

La finalul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a adresat propunerea de creare în Congresul SUA a unui Grup de sprijin pentru Marea Neagră / Black Sea Caucus, care să sprijine politicile Congresului privind securitatea la Marea Neagră.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a moderat cea de-a doua sesiune a reuniunii "Black Sea Security Summit", pe tema relevanţei Mării Negre pentru securitatea euroatlantică (mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59047). De asemenea, intervenţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în deschiderea sesiunii este disponibilă, în format video, aici: https://www.mae.ro/node/59043.

Transmitem, mai jos, transcrierea declaraţiilor ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu:

Domnule Preşedinte Wicker,
Stimaţi membri ai Comisiei Helsinki,

Am avut onoarea să co-prezidez astăzi, alături de domnul senator Roger Wicker, evenimentul intitulat "Black Sea Security Summit", organizat de Comisia Helsinki a Congresului american.

După cum ştiţi, Comisia Helsinki este înfiinţată încă din 1976, pentru a monitoriza respectarea Actului final de la Helsinki, din 1975, documentul care a stat la baza înfiinţării Conferinţei şi, apoi, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi care include şi celebrul Decalog al principiilor fundamentale de drept internaţional.

Acest eveniment a dovedit, o dată în plus, importanţa legăturii transatlantice, profilul geostrategic crescut al României, ca partener strategic al SUA, aliat de încredere în cadrul NATO şi, în acelaşi timp, stat membru al Uniunii Europene, matur şi responsabil, implicat activ la Marea Neagră.

Îi mulţumesc domnului preşedinte al delegaţiei Comisiei, domnul senator Roger Wicker, pentru organizarea acestei sesiuni, care arată rolul foarte activ al membrilor Congresului SUA şi al Comisiei Helsinki în dialogul privind securitatea euroatlantică.

Evenimentul de aici, de la Constanţa, este o premieră pentru România şi un eveniment rar întâlnit în acţiunea externă a Congresului SUA. O reuniune precedentă a avut loc în 2019, în Polonia, la Gdansk, având ca temă problematica Mării Baltice, dar, iată, astăzi discutăm despre Marea Neagră şi importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

Amintesc şi faptul că ieri, la Madrid, am întâlnit o delegaţie consistentă, de şapte senatori americani, membri ai Grupului Senatului pentru problematica NATO, un format înfiinţat acum 25 de ani, cu care, iarăşi, am discutat aşa cum am discutat şi astăzi despre importanţa Parteneriatului Strategic româno-american, care împlineşte 25 de ani de la înfiinţare.

Evenimentul de astăzi are loc şi după un alt moment important în relaţia noastră bilaterală - anul trecut am marcat 10 ani de la adoptarea Declaraţiei comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, dar şi de la semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, documente pe care am avut onoarea să le negociez în numele României.

Pe lângă semnificaţia deosebită a aniversării unui sfert de secol de Parteneriat Strategic, discuţiile de astăzi au fost foarte importante din mai multe perspective.

În primul rând, pentru că au reflectat sprijinul solid şi bi-partizan al membrilor Congresului SUA pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre.

În al doilea rând, au reflectat interesul particular pentru acest subiect al membrilor Congresului american, care au competenţe şi atribuţii multiple în aprobarea iniţiativelor legislative cu impact pentru prezenţa Statelor Unite, inclusiv pentru prezenţa militară a Statelor Unite în Europa.

În al treilea rând, discuţiile noastre intervin chiar după finalul Summitului NATO de la Madrid, care a fost unul istoric şi care a adoptat, după cum ştiţi deja, decizii majore pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, văzută acum ca un tot unitar, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Acest Summit de la Madrid, aşa cum spunea şi Preşedintele Iohannis, este unul dintre cele mai importante Summituri ale Alianţei în ceea ce priveşte rezultatele pentru România, pentru că toate obiectivele noastre strategice au fost atinse. Mă refer aici la Conceptul Strategic, care reflectă adecvat situaţia actuală de securitate, aşa cum a solicitat România; mă refer mai ales la includerea Mării Negre ca zonă de importanţă strategică pentru NATO în noul Concept Strategic.

Astăzi am discutat pe larg despre aspectele strategice legate de Marea Neagră, am insistat pentru menţinerea unităţii transatlantice, a solidarităţii, a acţiunii noastre comune ca aliaţi în faţa unei ameninţări crescute a Federaţiei Ruse, care ne afectează pe toţi.

Am subliniat faptul că provocările legate de Marea Neagră trebuie tratate într-un cadru mai larg al parteneriatului transatlantic şi, de asemenea, am evidenţiat importanţa majoră pe care o au formatele pe care România le-a propus şi dezvoltat, cum ar fi Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări, care beneficiază de sprijinul Statelor Unite.

În acest context, Parteneriatul nostru Strategic are un rol distinct, iar diversificarea lui este extrem de importantă. Am discutat despre securitate energetică, am discutat despre foarte multe alte aspecte care ţin de sprijinul Statelor Unite pentru securitatea regională şi, de asemenea, pentru securitatea României.

Am mulţumit pentru intenţia şi decizia anunţate deja de Statele Unite de a spori prezenţa militară în România şi suntem recunoscători partenerilor americani pentru această nouă confirmare a importanţei pe care Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite oare.

Nu în ultimul rând, am discutat despre securitatea alimentară şi despre eforturile pe care România le face în acest sens şi, de asemenea, despre garanţiile de securitate extinsă pe care deciziile Summitului de la Madrid le aduc pentru România şi pentru ceilalţi aliaţi de pe Flancul Estic.

Prin urmare, aşa cum au reconfirmat-o discuţiile de astăzi, Marea Neagră va rămâne o prioritate pe agenda NATO, va rămâne o prioritate pe agenda Statelor Unite şi României.

Mulţumesc foarte mult şi rog pe co-preşedintele acestei importante reuniuni de astăzi, de la Constanţa, să ia cuvântul. Senator Wicker, you have the floor.