Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

DISCURSUL LUI DAVID MUNIZ, CHARGÉ D'AFFAIRES, LA CEREMONIA DEDICATĂ ZILEI INDEPENDENŢEI1 iulie 2022
Bună ziua tuturor şi vă mulţumesc că sunteţi alături de noi, la cea de-a 246-a aniversare a Statelor Unite ale Americii. Domnule Prim-ministru Ciucă, Doamna Preşedinte interimar al Senatului Gorghiu, Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor Ciolacu, stimaţi membri ai corpului diplomatic, domnilor miniştri, demnitari, parteneri şi prieteni, ne onorează prezenţa dumneavoastră astăzi, aici.


4 iulie 1776 a fost data la care forţele istorice şi spirituale ale binelui au repurtat o victorie enormă. Printre numeroasele noastre roluri, ne-am adunat cu toţii astăzi, aici, în calitate de reprezentanţi ai acelor forţe, şi ai dorinţei universale de a lucra în interesul umanităţii. Datorită celor care au luat atitudine în acea zi toridă de iulie în Philadelphia, noi stăm astăzi, aici, pe umerii unor uriaşi. Când vă vorbesc, îmi aduc aminte cu plăcere de recepţia de anul trecut, cu ocazia celebrării Zilei Independenţei.

Deşi a avut o amploare mai mică, din cauza circumstanţelor, nu a fost pătată de răul cauzat invazia brutală a Rusiei în Ucraina şi de destabilizarea internaţională astfel generată. Desigur, îmi face plăcere acum să întâlnesc atât de mulţi prieteni în persoană, din nou, şi să sperăm că restricţiile şi carantina vor fi curând doar amintiri pe care le avem în comun. Cu toate acestea, nu ar fi sincer din partea mea să pretind, chiar şi aici, în spirit de sărbătoare, că trăim vremuri care nu ne pun la încercare, din greu, sufletele. Prieteniile şi alianţele superficiale se prăbuşesc când sunt supuse la astfel de teste de presiune, însă alianţele adevărate sunt doar călite şi consolidate de asemenea teste. Avem o alianţă şi o prietenie adevărate, voi... şi noi toţi ... avem grijă de ele.

Anul trecut, de Ziua Independenţei, am sărbătorit împreună un deceniu de când Statele Unite şi România au semnat Declaraţia comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, iar acum ţările noastre sărbătoresc 25 de ani de la lansarea parteneriatului. Aceste elemente de referinţă dovedesc cât de puternică este această alianţă între două ţări şi popoare măreţe, o alianţă bazată pe angajamentul comun faţă de democraţie, dragostea de libertate şi caracterul sacru al statului de drept şi al persoanei. Obligaţiile sacre pe care le avem în comun, de a ne ghida după aceste principii, datează cu mult dinaintea celor două aniversări, sunt chiar mai vechi de 142 de ani, anterioare momentului în care s-au stabilit relaţii diplomatice între ţările noastre. Am citit că în anii 1750, decenii înainte de a-şi dobândi independenţa, românii erau prezenţi în Cele 13 Colonii Americane, pe pământul care avea să devină Statele Unite ale Americii.

Până de curând, nu am fi putut prezice direcţia în care se îndreaptă lumea în care trăim sau nu am fi putut anticipa că ne vom întoarce în timp cu 80 de ani, în vremurile cele mai întunecate ale secolului trecut. Din fericire, eforturile noastre comune ne permit să contracarăm fără ocolişuri aceste provocări.

Atât Statele Unite, cât şi România sunt naţiuni care au făcut pace cu trecutul lor şi care l-au folosit pentru a deveni mai rezistente şi pentru a pava calea către un viitor strălucit. Vă rog să priviţi în jur, în această seară, şi să vedeţi elementele palpabile care reamintesc de ce pot realiza popoarele dedicate într-un secol. De la frumosul model vechi de Ford expus şi cât de mult vorbeşte despre prietenia noastră faptul că acest gigant industrial american reprezentativ produce acum în România, la fabrica sa de la Craiova, la imaginile de pe clădirea de aici care ilustrează o parte dintre cele mai mari talente ale Americii şi cele mai grele lupte ale ei.

Imaginea sufragetei este impresionantă - surprinde eforturile noastre de a fi oraşul acela strălucitor de pe deal. America, atunci şi acum... în continuă mişcare, În direcţia unei uniuni perfecte (Towards a more perfect union - Herbert J. Storing). Am avut numeroase realizări, iar punctele de referinţă pe care le-am depăşit sunt fără precedent. Nimic nu a fost obţinut în zadar sau fără eforturi şi sacrificii incredibile, aşa cum niciuna dintre realizări nu ne-a ridicat pe un piedestal al perfecţiunii. Am mai greşit paşii, ne-am mai înşelat, însă ne străduim să fim responsabili, şi, de 246 de ani, balanţa noastră a înclinat către ceea ce este mai just şi moral. Este valabil şi pentru România, tot un regim democratic, cu numeroase realizări şi personalităţi marcante, care a făcut progrese incredibile în ultimul secol.

Când mă gândesc la trecut, îmi amintesc spusele lui Einstein "Învaţă din ziua de ieri, trăieşte pentru ziua de azi şi speră pentru ziua de mâine." Separat şi împreună, am învăţat din trecutul nostru şi analizând situaţia de azi, sunt foarte mulţumit în multe domenii. Ce onoare a fost pentru mine să reprezint această Misiune în ultimul an, în care baza parteneriatului şi a prieteniei noastre a devenit şi mai puternică!

Numai în luna mai, am fost martorii unor măsuri revoluţionare, fără precedent, în direcţia avansării securităţii şi independenţei energetice reale a României, odată cu unda verde acordată pentru construirea în ţară a reactoarelor modulare de mici dimensiuni, proiectate în America, de ultimă generaţie. Prin acest pas îndrăzneţ, împreună cu progresarea lucrărilor de la centrala de la Cernavodă, conducerea României - şi mulţi dintre reprezentanţii conducerii sunt prezenţi aici - au dovedit că au viziunea clară şi necesară pentru a furniza poporului român energie sigură, fiabilă, durabilă şi curată. România este pe punctul de a deschide calea către o nouă eră a inovării şi a securităţii în domeniul energetic. Iar în lumea zilelor noastre, orice naţiune care nu este independentă energetic se află într-o situaţie precară. Rezultatele pozitive pe care le va avea această viziune a viitorului asupra României sunt imense.

Incubatoarele de tehnologie, investitorii străini direcţi, cercetarea şi dezvoltarea avangardiste - toate acestea caută şi necesită energie curată şi fiabilă, pe care România o va avea, în curând, din plin. Mai este şi sporirea încrederii - necuantificabilă - care derivă din rolul de deschizător de drumuri. Aceste măsuri vor produce rezultate pozitive decenii întregi de acum înainte, şi suntem foarte bucuroşi că Aliatul nostru culege aceste roade.

În ceea ce priveşte prezentul, ar fi o neglijenţă din partea mea să nu revin la situaţia securităţii şi la Alianţa noastră. În urmă cu şaptezeci şi nouă de ani, naţiunile noastre erau în tabere diferite, în deflagraţia care atunci a dezbinat lumea în două. După cum ştim cu toţii, am continuat să fim duşmani ideologici în următoarele decenii, separaţi de încă o umbră criminală aruncată de Kremlin, impenetrabila Cortină de Fier. Şi cu toate acestea, astăzi, România este unul dintre cei mai puternici şi implicaţi aliaţi ai Americii.

Conducătorii săi tocmai s-au întors de la Summitul NATO de la Madrid. La reuniunea la nivel înalt, România a oferit Aliaţilor perspectiva unică şi nepreţuită a unui membru NATO de la graniţa cu naţiunea aflată sub atacul barbar al Rusiei. Ne inspiră şi este uimitor să vedem prezenţa unora dintre cele mai renumite unităţi militare americane acum în România, care colaborează cu Aliaţii, cu o interoperabilitate aproape omogenă. Am menţionat Madrid şi sunt sigur că mulţi dintre voi ştiţi, în Spania, Preşedintele Biden a anunţat că Statele Unite vor disloca un comandament de brigadă de luptă, în curând, în România.

Aşadar, împreună, avansăm către o postură de descurajare şi apărare şi mai puternică. Prezenţa noastră reprezintă dovada că tratăm cu seriozitate angajamentele în materie de securitate, şi că Statele Unite sunt întrutotul pregătite... şi capabile... să îşi îndeplinească angajamentele luate sub incidenţa Articolului V, jurământul Muschetarilor.

Sunt foarte mulţumit şi de faptul că România lasă o amprentă atât de pozitivă asupra lumii. Da, cu siguranţă, în domeniul securităţii, în care această naţiune este acum exportatoare de stabilitate, însă şi în două moduri care vorbesc direct despre bunătatea şi decenţa care caracterizează această ţară şi poporul său. Mă refer la disponibilitatea României de a acorda ajutor umanitar ţării vecine, aflate sub asediu, şi la succesul său lăudabil pe care l-a avut în combaterea traficului de persoane.

Cunosc prea bine poporul român, trăiesc de câţiva ani aici. Capacitatea românilor de a fi cu adevărat buni nu mă surprinde deloc. Dar, recunosc, am fost uimit şi mişcat, atât de reacţia oficială a României de a-i ajuta pe refugiaţii din Ucraina, cât şi de reacţia privată a atât de multor cetăţeni români. Procesarea solicitărilor refugiaţilor, acordarea de ajutoare, eforturile de a simplifica acordarea dreptului de muncă şi dorinţa de a se asigura că nu se pierde o generaţie de elevi şi studenţi ucraineni, sunt, într-un singur cuvânt "admirabile". Implicarea şi compasiunea de care dau dovadă românii de rând, dar şi guvernul şi conducerea României, reprezintă o sursă de inspiraţie.

Transportul oferit refugiaţilor, acţiunile altruiste, donaţiile, grija, toate au întărit ceea ce eu şi atâţia alţii ştim deja: România este o ţară măreaţă, plină de oameni buni. Totodată, măsurile palpabile luate de România împotriva traficanţilor de persoane, inclusiv condamnări, trimiterea la închisoare şi extrădări, sunt dovada că tratează cu seriozitate obligaţiile care îi revin. Aplaudăm acest efort.

Trecutul nostru se împleteşte intrinsec, prezentul este în mâinile noastre şi întotdeauna este riscant să facem pronosticuri asupra viitorului. Şi totuşi, voi avea îndrăzneala să spun că viitorul chiar arată strălucit. Evenimentele din lume ne aduc provocări... întotdeauna va fi aşa.

Însă, multe lucruri arată promiţător, de la scena mondială pe care România continuă discuţiile pentru aderarea la OCDE, la relaţia bilaterală, unde schimburile româno-americane continuă să atingă noi niveluri record între societăţile noastre, în domeniul cultural, ştiinţific, mediul academic - există multe uşi între ţările noastre care sunt larg deschise. Toate vorbesc despre o prietenie şi un parteneriat trainice şi un viitor fantastic.

Înainte să închei, vă cer încă o dată să priviţi în jur. Organizarea acestui eveniment, an de an, este o sarcină extrem de solicitantă. Echipa ambasadei lucrează luni de zile, pe parcursul anului, pentru a face acest eveniment posibil şi pentru ca viziunea pe care o împărtăşim asupra aniversării Americii să prindă viaţă. Haideţi, vă rog, să le mulţumim pentru tot ceea ce au făcut deja şi ceea ce mai au de făcut în această seară. Vă mulţumesc.

Vă rog să mulţumim şi unui alt grup a cărui generozitate face acest eveniment posibil, sponsorilor noştri, americani şi români deopotrivă. Sponsorilor le spun: să ştiţi că nu pierdem din vedere niciodată faptul că datorită disponibilităţii voastre de a participa şi de a ne sprijini, în fiecare an acest eveniment devine un succes memorabil. Nu am putea reuşi fără voi. Vă mulţumesc încă o dată că sunteţi alături de noi.

În încheiere, Statele Unite se mândresc să numească România prietenă şi Aliată, iar poporul american se va bucura întotdeauna de victoriile naţiunii române. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi "La mulţi ani" de Ziua Independenţei.

Îmi face deosebită plăcere să dau cuvântul Prim-ministrului României, domnul Nicolae Ciucă.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.