Ceremonial militar dedicat Zilei Drapelului Naţional

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Mihai Huleni, a participat, duminică, 26 iunie 2022, la ceremonialul militar dedicat Zilei Drapelului Naţional al României, eveniment care a avut loc în Piaţa Civică din municipiu, în organizarea Instituţiei Prefectului Judeţul Tulcea şi a Garnizoanei Tulcea.

Programul manifestărilor a cuprins prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă de către prefectul Alexandru Dan Munteanu, primirea drapelului României, binecuvântarea şi salutul drapelului, înălţarea drapelului României la catarg concomitent cu intonarea imnului naţional şi defilarea gărzii de onoare.

"În primul rând, la mulţi ani drapelului naţional al României şi al tuturor românilor! Aceste trei culori reprezentative pentru poporul român au străbătut ca un fir roşu întreaga noastră istorie. Parcursul acestora începe de la Iustinian care, în anul 535, pentru prima dată, a instituit un corp de luptători dacici pe teritoriul acestei ţări, aceştia având inscripţionate pe armele lor, alături de lupul dacic, cele trei culori: roşu, galben şi albastru.

Ulterior acestea au fost purtate cu mândrie de prinţii vlahi Petru Asan şi Caloian, apoi de către Mihai Viteazul şi Tudor Vladimirescu. Mai târziu apoi, în 1834, stăpânirea otomană a conferit dreptul de a folosi în mod oficial drapelul tricolor, moment urmat de revoluţia de la 1848, care a confirmat puterea deplină acestor culori pe stindardul greu încercat care ne reprezintă cu cinste şi astăzi.

Steagul nostru are o simbolistică aparte. Roşul reprezintă sacrificiul strămoşilor noştri, galbenul este puterea, virtutea, iar albastrul este seninul cerului şi al credinţei întregului neam românesc. Tricolorul nostru drag înseamnă enorm pentru că ne-a unit pe toţi la bine şi la greu. Soldaţii care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă de-a lungul veacurilor au ştiut cel mai bine ce reprezintă acest simbol pentru români. Le mulţumim pentru acest lucru tuturor militarilor care sunt dispuşi de fiecare dată să facă sacrificiul suprem pentru ca noi ceilalţi, civilii, să trăim în pace şi unitate.

Mă înclin şi transmit încă o dată din inimă 'la mulţi ani!' drapelului nostru drag!", a declarat, cu acest prilej, vicepreşedintele Mihai Huleni.