ACADEMIA OAMENILOR DE ŞTIINŢĂ DIN ROMÂNIA CELEBREAZĂ ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România celebrează, împreună cu întreaga naţiune română, din ţară şi de peste hotare, Ziua Drapelului Naţional, 26 Iunie, o zi cu profunde semnificaţii pentru istoria, prezentul şi viitorul României.

Instituită prin Legea Nr. 96 din 20 mai 1998, ziua de 26 iunie face trimitere la data de 14/26 iunie 1848, care marchează victoria Revoluţiei de la 1848 şi instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti. Cu acest prilej, a fost promulgat Decretul nr. 1 de instituire a drapelului naţional, Tricolorul - roşu, galben şi albastru -, ca simbol al tuturor românilor.

Data de 26 iunie consacrată prin lege reliefează importanţa istorică a unei zile situate la începutul procesului de construcţie a României Moderne, odată cu Revoluţia de la 1848, cadrul european al naşterii statelor naţionale.

Într-o perspectivă mai amplă asupra istoriei, Ziua Drapelului Naţional constituie un cadru al omagierii istoriei ţării şi eforturilor poporului român în direcţia emancipării politice şi sociale, afirmării identităţii şi conştiinţei de neam, a unităţii, libertăţii, independenţei şi demnităţii naţionale. Este un proces continuu, marcat de lupte, sacrificii şi jertfe, desfăşurat sub faldurile Tricolorului. De-a lungul acestui proces, drapelul românesc a devenit simbolul aspiraţiei poporului român spre afirmarea de sine pe scena istoriei, spre independenţă, progres şi dezvoltare, semnul identităţii naţionale în concertul naţiunilor Europei şi ale lumii.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România consideră că celebrarea Drapelului naţional constituie un mod de a comemora jertfa de sânge a înaintaşilor, de a omagia vizionarismul politic al elitelor, animate de spiritul conştiinţei identitare şi al patriotismului luminat, lupta poporului pentru înfăptuirea marilor idealuri naţionale.

Astăzi, într-un prezent deconcertant, deseori haotic, sfâşiat de contradicţii şi confuzii, într-o perioadă de mari încercări pentru Europa şi pentru lume, societatea românească şi, în special, tinerele generaţii au nevoie, mai mult decât oricând, de repere ferme ale evoluţiei. Un astfel de reper, care exprimă simbolic istoria, identitatea, aspiraţiile şi sensul devenirii naţiunii române, este Drapelul tricolor. Privită din această perspectivă, Ziua Drapelului Naţional îşi revelează importanţa specială pentru conştiinţa şi identitatea românească în spaţiul european şi global pentru prezentul ţării, pentru evoluţia ei în continuitatea unei istorii a luptei, afirmării şi dezvoltării.

Cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, a declarat: "Ziua Drapelului Naţional este o zi importantă pentru România şi naţiunea română. Ne bucurăm că această zi a fost instituită la iniţiativa unui membru al Academiei noastre, domnul col. dr. ing. Adrian Constantin, preşedintele Ordinului Militar de România. Ziua Drapelului constituie un moment al comemorării eroilor care s-au jertfit pentru ţară, al omagierii celor care au construit România Modernă sub faldurile tricolore. În acelaşi timp însă, este şi un cadru al reflecţiei la identitatea noastră, la conştiinţa de sine şi de neam, la cine suntem azi şi cine vom fi mâine în Europa şi în lume. Istoria drapelului românesc, asociată unei istorii deseori tragice, ne obligă să ne păstrăm şi să ne afirmăm identitatea naţională în concertul identităţilor europene, să construim cu viziune, demnitate şi patriotism România viitorului. Este o datorie morală a noastră, a tuturor, faţă de înaintaşi şi faţă de tinerii de azi, care reprezintă viitorul ţării şi pe care trebuie să-i educăm în spiritul acestor valori fondatoare. Academia Oamenilor de Ştiinţă din România celebrează Ziua Drapelului Naţional cu adâncă recunoştinţă faţă de un trecut de jertfe şi glorii şi cu un profund sentiment al responsabilităţii pentru edificarea viitorului european al României."

Biroul de Comunicare şi Relaţii Publice al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

Contact: [email protected]