Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Etapă finală în realizarea proiectului de infrastructură de calcul şi stocare, modernizată pentru a oferi servicii de tip Cloud şi servicii de calcul de înaltă performanţă, la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT)

Astăzi, la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a avut loc conferinţa de presă de finalizare a proiectului "Modernizarea infrastructurii de calcul şi stocare a Centrului de Cercetare în Informatică al Universităţii de Vest din Timişoara pentru oferirea de servicii de tip Cloud şi servicii de calcul de înaltă performanţă - MOISE" (COD MYSMIS: 124562).

Proiectul MOISE a fost cofinanţat din Programul Operaţional Competitivitate 2014 -2020 în cadrul apelului de proiecte nr. 398/ 1/ 1, Acţiunea 1.1.2. - Dezvoltarea unor reţele de centre CD, coordonate la nivel naţional şi racordate la reţele europene şi internaţionale de profil şi asigurarea accesului cercetătorilor la publicaţii ştiinţifice şi baze de date europene şi internaţionale, în conformitate cu contractul de finanţare nr. 240/ 24.04.2020. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 24 luni, valoarea contractului de finanţare fiind de 5.695.580,54 lei, din care 4.851.360,61 lei reprezintă finanţare nerambursabilă.

Obiectivul general al proiectului MOISE a vizat creşterea capacităţii de calcul şi stocare existentă în scopul ridicării nivelului de competitivitate pe plan internaţional al Universităţii de Vest din Timişoara prin modernizarea infrastructurii de calcul şi stocare existentă pentru a permite actualizarea ofertei de servicii de tip Cloud şi servicii de date cu performanţă înaltă şi integrarea în structuri internaţionale de tip Cloud şi infrastructuri masive de date.

În vederea respectării principiilor de dezvoltare durabilă şi a obiectivelor de mediu această infrastructură de calcul, stocată într-un container, a fost integrată în Grădina Urbană a UVT, subliniind caracterul deschis al informaticii, integrarea domeniului într-un ecosistem academic, în termeni de pregătire a studenţilor şi de aplicabilitate către un mediu sustenabil, incluziv şi cu caracter interdisciplinar.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: "Prin intermediul prezentului proiect a fost creată o infrastructură IT care a crescut de cinci ori capacitatea de calcul şi de stocare la nivelul Universităţii de Vest din Timişoara, printr-o investiţie de peste 4.000.000 lei, care a constat în achiziţionarea de echipamente IT prin care s-a creat un centru de date de tip container. Acest centru respectă cele mai moderne standarde de redundanţă şi siguranţă, este modular şi extensibil, eficient şi cu o disponibilitate înaltă de funcţionare şi de acces la date. Modelul implementat de UVT, care combină centrul de date modular de tip container, găzduit în exteriorul clădirii, cu infrastructura de calcul şi de stocare de date, este unul inovator în sectorul public din România deoarece, de regulă, se practică amenajarea centrelor de calcul în interiorul clădirilor (fără respectarea tuturor standardelor de amenajare, răcire, stingere incendiu sau alimentare redundantă cu energie electrică). Iată un proiect cu finanţare europeană absolut eficient, Proiectul MOISE conducând la crearea unui centru de date modern la UVT, în Timişoara."

Date descriptive şi contextualizarea centrului de date de tip container:
Noua infrastructură de calcul instalată este formată din 2048 de procesoare, 16TB memorie RAM şi 200TB spaţiu dedicat de stocare de date (cu disponibilitate 100%).

În termeni comparativi, noua infrastructură este net superioară faţă de capacităţile instalate anterior la UVT:

Raportată la capacitatea de calcul a unui laptop de generaţie 2022, de nivel ultra-performant, infrastructura de calcul structurată prin proiectul MOISE este echivalentă cu aproximativ 800 de astfel de laptopuri;
Faţă de sistemul IBM BlueGene/ P (infrastructura de vârf instalată anterior la UVT), noua infrastructură de calcul structurată prin proiectul MOISE este de 5 ori mai rapidă, în termeni de performanţă netă, la nivel de putere de calcul brută şi capacitate de stocare de date.

Infrastructura de calcul instalată foloseşte o arhitectură de calcul generică ce poate acomoda o paletă largă de programe de calcul şi poate găzdui orice tip de date de procesat. Prin urmare domeniile de cercetare ce pot beneficia de această infrastructură sunt variate: ştiinţele mediului, cercetare medicală, monitorizarea echipamentelor industriale pentru detecţie automată de anomalii în ciclul de producţie, optimizare sisteme autonome de conducere din industria automotive şi multe alte sectoare şi domenii de aplicabilitate. Beneficiarii, precum cercetătorii sau grupurile de cercetare, instituţiile şi organizaţiile publice, cu excepţia beneficiarilor privaţi, pot utiliza prezenta infrastructură de calcul în scopul derulării activităţilor de cercetare.

De asemenea, pe durata derulării activităţilor de cercetare, în cadrul proiectului MOISE au fost perfecţionate o serie de aplicaţii şi seturi de date cu utilizare largă în domeniul ştiinţelor mediului (Earth Observation) şi monitorizării echipamentelor industriale. În domeniul Ştiinţelor mediului, există o colaborare strategică cu Agenţia Spaţială Română (ROSA) pentru publicarea şi prelucrarea de imagini satelitare, cu aplicabilitate în diverse domenii de detecţie de vegetaţie, schimbări climatice sau modificări de infrastructură. Un produs interesant al activităţilor de cercetare îl reprezintă cubul de date satelitare istorice pe zona România şi Moldova (cu imagini satelitate din programul ESA Copernicus), care oferă utilizatorilor posibilitatea de a descărca rapid produse satelitare, pe o anumită zonă de interes şi o anumită fereastră de timp, pentru procesări ulterioare. O a doua aplicaţie de interes, de această dată din domeniul monitorizării echipamentelor industriale, o reprezintă sistemul de detecţie automată de anomalii, în diferite fluxuri de date, ce poate fi adaptat uşor la diferite domenii de interes, cum ar fi monitorizarea şi mentenanţa automată a echipamentelor industriale, precum şi pentru detecţia de erori în cadrul echipamentelor din industria automotive.

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020]

Manager proiect: prof. Univ. Dr. Viorel NEGRU

Horea Băcanu
Universitatea de Vest din Timişoara
Departamentul de Comunicare, Imagine şi Marketing Instituţional

https://uvt.ro/ro/
https://uvt.ro/ro/dcimi/comunicate-de-presa/
https://uvt.ro/ro/revista-presei/
https://www.facebook.com/uvtromania
http://univ-unita.eu/

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.