Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

PREVENIREA VIOLENŢEI DOMESTICE - PRIORITATE A POLIŢIŞTILOR SUCEVENI

Cinci intervenţii ale poliţiştilor în cazuri de violenţă intrafamilială într-o singură zi

Ordinul provizoriu de protecţie este un instrument legislativ care dă posibilitatea intervenţiei directe a poliţistului pentru garantarea siguranţei şi drepturilor victimei.

Doar în cursul zilei de ieri poliţiştii au adus liniştea în cinci familii, dispunând măsuri din cele mai ferme (reţineri pentru 24 ore, emiţând ordine provizorii de protecţie sau solicitând internarea medicală) împotriva unor persoane care nu au înţeles să asigure un climat familial civilizat.

* La data de 22.05.2022, ora 09:37, patrulă de siguranţă publică a fost sesizată să se deplaseze la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde un asistent medical a sesizat faptul că s-a prezentat o femeie prezentând urme de violenţă.
Poliţiştii au identificat femeia care prezenta urme de violenţă şi din cercetările efectuate şi discuţiile purtate cu fiul acesteia au stabilit că în seara precedentă femeia a fost agresată fizic de către soţul său.
Poliţiştii s-au deplasat la locuinţa celor doi unde l-au identificat şi pe agresor. S-a procedat la completarea unui formular de evaluare a riscului şi s-a constatat faptul că există risc iminent asupra integrităţii corporale a victimei, motiv pentru care s-a întocmit ordinul de protecţie provizoriu pe o perioadă de 5 zile.
Totodată, s-a dispus internarea bărbatului la Secţia Psihiatrie a Spitalului Siret, existând totodată consimţământul fiului său.
S-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de "violenţă în familie" faptă prev. Şi ped. de art. 199 alin. (1), raportat la art. 193 alin. (1) din Codul penal.

* La data de 22.06.2022, ora 21.20, Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie din mun. C-lung. Moldovenesc, jud. Suceava cu privire la faptul că este agresată de fiul ei.
Poliţiştii au stabilit că la data de 22.06.2022, bărbatul din municipiul C-lung. Moldovenesc, fiind în stare de ebrietate a început să facă scandal la domiciliu, solicitându-i mamei să îi împrumute bani.
Acesta a devenit recalcitrant deoarece mama lui a refuzat să îi împrumute suma solicitată şi a lovit-o pe aceasta.
În cauză a fost completat formularul de evaluare a riscului şi s-a întrunit punctajul necesar emiterii unui ordin de protecţie provizoriu.
Bărbatul avea un comportament recalcitrant, fapt pentru care a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc.
În cauză a fost întocmit dosarul penal cu privire la infracţiunea de violenţă în familie, faptă prev. şi ped. de art. 199, alin. 1 raportat la art. 193, alin. 1 din Codul Penal

* La data de 22.06.2022, ora 22.30, Poliţia municipiului Vatra Dornei a fost sesizată telefonic prin S.N.U.A.U. 112 de către o femeie din comună Panaci, sat. Coverca, judeţul Suceava cu privire la o agresiune în familie.
Din verificările efectuate de poliţişti s-a constatat că în cursul zilei de 22.06.2022, în jurul orei 22.20, între femeie şi concubinul acesteia, care locuiesc în aceeaşi curte dar în imobile diferite, a izbucnit un conflict spontan pe fondul consumului excesiv de alcool, moment în care bărbatul a lovit-o pe femeie în zona abdominală, fiind transportată cu o autospecială a Serviciului de Ambulanţă Vatra Dornei la spitalul municipal pentru investigaţii suplimentare şi acordarea de îngrijiri medicale, fără a rămâne internată.
Persoana vătămată şi-a rezervat dreptul să se adreseze instanţei de judecată pentru emiterea unui ordin de protecţie.
În cauză s-a întocmit dosar penal, pentru săvârşirea infracţiunii de" Violenţa în familie", faptă prev. Şi ped. de art. 199, alin. (1) din Codul penal raportat la art. 193, alin. (1) din Codul penal, cercetările urmând a fi continuate de către lucrători din cadrul Postului de Poliţie Panaci.
După administrarea probatoriului, poliţiştii au dispus reţinerea agresorului pentru o durată de până la 24 de ore. Acesta a fost introdus în arestul IPJ Suceava.

* La data de 23.06.2022, orele 00.05, lucrătorii din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi au fost sesizaţi de către personalul din cadrul Spitalului Municipiului Rădăuţi cu privire la faptul că la această unitate s-a prezentat o femeie ce prezentă leziuni ca urmare a unei agresiuni.
În urma verificărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit faptul că la data de 22.06.2022, în jurul orelor 21.30, în timp ce se afla la domiciliu între femeie şi soţul său a avut loc un conflict spontan, iar la un moment dat, bărbatul a agresat-o pe soţia sa.
În baza răspunsurilor victimei s-a completat formularul de evaluare a riscului reieşind faptul că există un risc iminent în ceea ce priveşte siguranţa să şi se impune emiterea unui ordin de protecţie provizoriu.
S-a emis ordin de protecţie provizoriu faţă de soţul agresor pentru o perioadă de 5 zile începând cu 23.06.2022.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de "violenţă în familie" şi "lovire şi alte violenţe", fapte prevăzute şi pedepsite de art. 199 alin. (1) raportat la art. 193 alin. (1) din Codul Penal cu aplicarea art. 38, alin. 1 şi a art. 177, alin. 1, lit. b) din CP., ce va fi soluţionat procedural de către lucrătorii din cadrul B.O.P, Compartiment Proximitate.

* La data de 22.06.2022, orele 21.45, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 3 Poliţie Rurală Marginea au fost sesizaţi prin SNUAU 112 cu privire la un scandal la o familie din sat Voievodeasa, judeţul Suceava.
S-a constatat faptul că un bărbat şi o femeie, au o relaţie de concubinaj de cca. 15 ani, având împreună şi doi copii. În urma consumului exagerat de băuturi alcoolice bărbatul are manifestări agresive verbal şi în trecut şi-a lovit membrii familiei.
În data de 22.06.2022, în jurul orelor 21:45, bărbatul a venit la domiciliu în stare avansată de ebrietate şi a început să provoace scandal, ameninţând membrii familiei. În momentul deplasării lucrătorilor de poliţie la faţa locului, bărbatul a continuat seria de ameninţări la adresa membrilor familiei.
Concubina a depus plângere penală pentru ameninţările adresate membrilor familiei, precizând totodată că acesta nu a comis alte fapte penale.
Având în vedere manifestările agresive ale bărbatului s-a procedat la internarea acestuia la Secţia de Psihiatrie Burdujeni.
Lucrătorii de poliţie din cadrul SPR 3 Marginea au început urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "ameninţare", faptă prevăzută şi pedepsită de art. 206, alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 177, alin. 1 din Codul penal.

Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervenţiilor, poliţiştii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale.

Informează atât victima, cât şi agresorul, cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabileşte dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume: păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta.

Siguranţa în familie şi prevenirea violenţei domestice sunt priorităţi ale poliţiştilor suceveni.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.