Primarul General, Nicuşor Dan, s-a întâlnit vineri, 14 ianuarie 2021, cu reprezentanţi ai Alianţei Producătorilor de Film (APF) pentru a pune bazele unei colaborări concrete între autoritatea locală şi industria cinematografiei româneşti.

Primarul General, Nicuşor Dan: "Bucureştiul poate deveni mai atractiv din punct de vedere cultural şi turistic dacă dezvoltăm relaţiile dintre administraţia locală şi industriile creative. Împreună cu Administratorul public al Capitalei, Diana Punga, şi cu directoarea Direcţiei de Cultură din PMB, Liliana Toderiuc Fedorca, am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii Alianţei Producătorilor de Film, cu care am discutat despre condiţiile de filmare pentru producţiile artistice în spaţiile publice din Bucureşti, despre eficientizarea avizărilor şi aprobărilor pe care trebuie să le dea Primăria Capitalei, despre unificarea şi predictibilitatea politicii de taxare. Am asigurat APF de sprijinul primăriei pentru producţia de film şi am convenit că vom avea de-acum înainte, la Direcţia de Cultură a PMB, oameni dedicaţi relaţiei cu industria filmului, care se vor ocupa de accelerarea proceselor birocratice, ca să stimulăm interesul producătorilor de film pentru a filma în Bucureşti. Am agreat că va exista o reacţie mai rapidă şi în cazul instituţiilor subordonate Primăriei Generale, fiindcă e în interesul Bucureştiului să fie filmate în astfel de producţii diverse clădiri istorice sau spaţii publice cunoscute aflate în administrarea municipalităţii. De asemenea, vom lucra împreună cu APF la un regulament care să orienteze mai bine colaborarea dintre autorităţile locale şi companiile de film. Cred mult în potenţialul industriilor creative, inclusiv al producţiei de film şi în capacitatea lor de a aduce bani şi prestigiu Bucureştiului".

Reprezentanţii Alianţei Producătorilor de Film au subliniat importanţa unei bune colaborări cu autoritatea locală, explicând faptul că încurajarea acestui domeniu este deosebit de profitabilă pentru oraş, realizarea unei producţii de anvergură având capacitatea de a creşte turismul chiar şi de sute de ori (cazul oraşului Dubrovnik, unde s-au filmat scene din filmul Game of Thrones şi care, potrivit estimărilor specialiştilor a adus oraşului, în trei ani, peste 120 de milioane de euro).

La întrevedere au participat Iuliana Tarnoveţchi, preşedinte APF (Alien Films Entertainment), Cristian Bostănescu (Castel Film), Ada Solomon (HI Film Productions), Alma Bacula (Icon Film) şi Oana Prata (Alien Films Entertainment).