Acordarea burselor şi aplicarea măsurile de prevenire şi combatere a pandemiei de COVID-19 în şcoli, teme discutate la întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-au întâlnit astăzi cu o delegaţie a Consiliului Naţional al Elevilor, pentru a discuta despre acordarea burselor şi aplicarea măsurile de prevenire şi combatere a pandemiei de COVID-19 în şcoli.

Cu această ocazie, a fost analizat rolul pe care îl au bursele şcolare pentru stimularea performanţei în educaţie şi a oferi, totodată, sprijinul necesar elevilor care se confruntă cu probleme sociale.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Consiliului Naţional al Elevilor au evidenţiat importanţa burselor de merit pentru motivarea elevilor, în spiritul recunoaşterii rezultatelor activităţii de studiu.

Guvernul susţine continuarea politicii de creştere semnificativă a cuantumului burselor elevilor, a numărului beneficiarilor, precum şi a nivelului de adecvare a acestora la obiectivele asumate pentru fiecare tip de bursa: stimularea învăţării, încurajarea performanţei şi excelenţei, susţinerea competiţiei şi, pe de altă parte, sprijinul acordat elevilor aflaţi în dificultate, din perspectiva socială sau medicală.

Fondul de burse, care a crescut de patru ori faţă de anul 2020, va fi utilizat integral pentru plata burselor elevilor, fie că sunt burse acordate olimpicilor, burse de merit, de studiu, sociale, profesionale sau bani de liceu.

"Vrem să încurajăm performanţa şi garantarea şanselor reale la educaţie, tuturor copiilor, fără discriminare. De accesul la educaţie depinde succesul în viaţă al viitorului adult. Susţinem elevii performanţi să continue şi să aprofundeze studiile. În acelaşi timp, prin acordarea de burse sociale, într-un cuantum minim garantat dublu faţă de anul precedent, susţinem copiii din medii defavorizate, care au nevoie de sprijin pentru a nu abandona şcoala si pentru a se integra pe piaţa muncii şi în societate. Pentru a asigura transparenţă şi predictibilitate, analizăm modificarea legii, în sensul includerii în lege, a criteriilor de acordare a burselor pe baze coerente şi motivante", a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

La nivelul Guvernului, a fost aprobat recent un pachet de măsuri care se adresează atât încurajării performanţei în educaţiei, dar şi susţinerii elevilor ce provin din medii defavorizate şi combaterii abandonului şcolar. Au fost menţionate continuarea programului pentru acordarea, la nivel naţional, a produselor lactate şi de patiserie, precum şi extinderea proiectului prin care elevi din 150 de unităţi de învăţământ beneficiază de o masa calda sau pachete alimentare.

În plus, Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar (PNRAS) va oferi 2.500 de granturi şcolilor cu elevi aflaţi in risc mediu şi ridicat de abandon şcolar, în valoare de până la 200.000 euro/şcoală. Aceste şcoli vor avea ocazia să organizeze activităţi educaţionale şi extracurriculare integrate şi specifice nevoilor pe care le au, incluzând o nouă categorie de instrumente de sprijin economic (masă caldă, subvenţii etc.), care să vină în sprijinul copiilor care învaţă în aceste şcoli vulnerabile din perspectiva abandonului şcolar.

Un alt punct important al discuţiei a făcut referire la desfăşurarea procesului de învăţământ în condiţiile de siguranţă sanitară şi respectarea, în unităţile de învăţământ, a măsurilor de protecţie şi prevenire a răspândirii coronavirusului.

În cadrul discuţiilor privind noile măsuri cuprinse în Hotărârea nr. 3 a CNSU, din 13.01.2022, aplicate la nivelul unităţilor de învăţământ, în contextul pandemiei de COVID-19, reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au propus elaborarea de mecanisme complexe şi flexibile privind modul de organizare a cursurilor în unităţile de învăţământ, adaptate la specificul fiecărei localităţi. În acest context, s-a discutat despre deblocarea furnizării testelor de salivă în şcoli, fapt ce ar permite testarea extinsă a elevilor, modalitate de combatere a răspândirii virusului.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a menţionat faptul că pentru aplicarea eficientă a măsurilor de protecţie este nevoie de implicarea tuturor părţilor implicate în procesul de învăţământ şi a cerut reprezentanţilor Consiliului Naţional al Elevilor să fie parte activă a acestui efort comun.

Dialogul între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Consiliului Naţional al Elevilor va continua, urmând a fi organizate periodic astfel de întâlniri.

Biroul de presă al Guvernului