Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, astăzi, consultări cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, în contextul dialogului deschis pe care Guvernul îl are cu mediul economic şi cu structurile associative.

Operaţionalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, derularea programelor guvernamentale de finanţare pentru susţinerea unor sectoare de activitate şi dezvoltarea proiectelor de debirocratizare şi digitalizare la nivelul administraţiei publice au fost principalele teme de discuţie abordate, alături de nevoia de capitalizare a companiilor româneşti.

"Avem nevoie de un parteneriat real, care să valorifice potenţialul de dezvoltare economică a României, acces la capital pentru mediul de afaceri şi susţinere în complementaritate cu zecile de miliarde de euro care vor intra în ţară în următorii ani, prin PNRR şi Programele Operaţionale. Pe lângă cele 30 de miliarde de euro - investiţiile pentru susţinerea reformelor din PNRR, avem 12 miliarde de absorbit din fondurile pentru perioada 2014-2020, la care se adaugă fondurile pentru perioada 2021-2027, pentru care trebuie sa primim avize pe Programe Operaţionale. Banii europeni vor susţine economia României, alături de instrumentele financiar-bancare. Mediul de afaceri, IMM-urile, fermierii români au nevoie de acces la capital. Vom crea o structură inter-ministerială de dialog cu sistemul bancar, la nivel guvernamental, în subordinea premierului. Dorim să demarăm împreună cu sistemul bancar un program de educaţie antreprenorială, de business, de lucru cu băncile, prin care oamenii de afaceri români să înţeleagă şi să acceseze oportunităţile de dezvoltare oferite de accesul la capital", a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

O temă complementară a discuţiei a vizat derularea programelor guvernamentale de finanţare şi a schemelor de ajutor de stat destinate susţinerii întreprinderilor mici şi mijlocii, industriei agro-alimentare, cu accent asupra creşterii competitivităţii şi performanţei economice. Viitoarele finanţări generate pentru susţinerea marilor proiecte energetice au fost prezentate ca fiind oportunităţi importante de implicare a sectorului bancar, o atenţie specială fiind acordată proiectelor destinate producţiei interne a capacităţilor necesare.

Participanţii au evidenţiat nevoia extinderii proiectelor de digitalizare la nivelul administraţiei publice, atât în relaţia statului cu cetăţeanul, cât şi în cea dintre stat şi mediul de afaceri.

Semnătura electronică poate juca un rol important în optimizarea accesului la fluxurile de informaţii, s-a menţionat, de asemenea, în cadrul întâlnirii. De altfel, digitalizarea administraţiei reprezintă un punct important în PNRR, pentru care sunt alocate surse consistente de finanţare. Totodată, sprijinul oferit în special companiilor mici sau mijlocii va fi esenţial atât în domeniul educaţiei financiar-bancare, precum şi pentru digitalizarea acestora.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.

Din partea Asociaţiei Române a Băncilor au participat: Bogdan Neacşu, preşedinte CEC Bank şi preşedinte al Consiliului Director ARB, Traian Halalai, preşedinte EximBank, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, membru Consiliu Director ARB, Dana Dima, vicepreşedinte Banca Comercială Română, Ă-mer Tetik, CEO Banca Transilvania, Ion Stan, prim-preşedinte Alpha Bank România, membru Consiliu Director ARB, Francois Bloch, CEO BRD - Groupe Societe Generale, Roxana Hidan, director general adjunct OTP Bank România, Răsvan Radu, CEO UniCredit Bank România, Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank România, Gabriela Folcuţ, Director Executiv ARB.