Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Profesionalizarea conducerii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) şi demisia domnului Silviu Iordache, preşedintele interimar

Federaţia Coaliţia pentru Educaţie, Asociaţiile de elevi din ţară (Constanţa, Bucureşti/Ilfov, Maramureş, Bacău, Vâlcea, Timiş), Societatea Academică din România, Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali (FEPAL), Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială Human Catalyst şi Asociaţia Ţine de Noi susţin cu tărie profesionalizarea conducerii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), prin organizarea unor concursuri publice pentru poziţia de Preşedinte, precum şi a membrilor din consiliul de conducere. Apreciem ca benefică pentru ARACIP demisia lui Silviu Iordache din funcţia de Preşedinte al Agenţiei, dat fiind că a fost o persoană nepotrivită şi necalificată pentru această această înaltă funcţie de responsabilitate publică, el continuând eforturile de politizare a instituţiei, după cum a fost semnalat şi de presă[1].

[1] Dl. Iordache a fost prezentat de mass media drept manechin de lenjerie intimă pentru designer-ul Cătălin Botezatu, iar dl. Botezatu a confirmat public într-un interviu, detaliind o prezentare de modă unde dl. Iordache a avut rolul de "aviator". Presa a mai descoperit şi faptul că a fost în trecut organizator de baluri ale bobocilor, dar şi membru al PRO România Iaşi, partid unde între timp nu mai este membru nici dl. ministru Cîmpeanu.

Altminteri, Ministerul Educaţiei îşi asumă nu doar falimentul ideii de calitate a educaţiei în România, cât şi riscul apariţiei unor decidenţi cu biografii îndoielnice precum biografia domnului Silviu Iordache, imediat după desăvârşirea operaţiunii de politizare a acestei instituţii, chestiune care este iminentă. Agenţia pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar este instituţia cheie care acordă acreditare şi care poate retrage acreditarea oricărei şcoli sau grădiniţe din România. Funcţia de Preşedinte trebuie îndeplinită de un specialist de o înaltă probitate şi cu experienţă îndelungată, o autoritate în sistemul de educaţie, recunoscut de sistemul de educaţie, mai ales în contextul în care analfabetismul funcţional măsurat de testele PISA a ajuns aproape de 50%.

În vederea profesionalizării conducerii ARACIP, solicităm Ministerului Educaţiei din nou, public, retragerea de urgenţă a propunerii de hotărâre de guvern privind ARACIP de pe circuitul de avizare, având în vedere termenul de 25 ianuarie avansat unilateral de minister. Este important ca factorii de decizie din Minister să reconsidere propunerile de substanţă făcute de societatea civilă la dezbaterea de la finalul anului 2021, organizată în baza Legii 52/2003. Solicităm Ministerului Educaţiei repornirea procesului de formulare a politicii publice - vorbim totuşi de organizarea şi funcţionarea unei instituţii cu rol esenţial în asigurarea calităţii şcolii româneşti. Fundamentarea acestui proces trebuie să se relizeze în primul rând printr-o analiză riguroasă a factorilor care au dus la funcţionarea defectuoasă în timp a ARACIP şi printr-o cercetare atentă a modelor de bună funcţionare din alte ţări. Până nu înţelegem ce nu a funcţionat şi nu facem un studiu de impact al reglementării propuse, nu putem formula un nou model credibil pentru această structură. Iar după însuşirea lecţiilor din trecut, conceptul trebuie modificat radical, ţinând cont de modele de bună practică din ţări cu o calitate a educaţiei ridicată.

Subliniem de asemenea rezultatul dezastruos al tentativei de politizare ARACIP pe tot parcursul anului 2021 - este chiar opusul reformei instituţionale, aşa cum a fost poziţionată propunerea de Hotărâre Guvernamentală de către iniţiator, adică de către Ministerul Educaţiei. Este de asemenea cel puţin neprofesionist modul în care s-a derulat dezbaterea publică din 27.12.2021, a treia zi de Crăciun, începând cu ora 8.00 dimineaţa, când Silviu Iordache explica alături de reprezentanţii Ministerului Educaţiei dna Ioana Lazăr, secretar general al ministerului, dl Radu Szekely (consilierul ministrului) şi dl. Sorin Ion Secretar de Stat, politica naţională în domeniul calităţii educaţiei.

Reprezentanţii autorităţilor au fost singurii care au apărat proiectul de H.G. pentru reorganizarea ARACIP în forma actuală şi în forma în care a fost înaintat Guvernului României, având doar sprijinul dlui Comşa, reprezentantul Asociaţiei Şcolilor Private. Împotrivă a fost vocea unanimă a societăţii civile reprezentate de Federaţia Coaliţia pentru Educaţie, de FONSS, de SAR, World Vision România, FEPAL (Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali), Asociaţia Elevilor din Constanţa, si alti 90 de de reprezentanţi, printre care şi artistul Tudor Chirilă, care participau voluntar, în a treia zi de Crăciun, la o dezbatere publică. După trei ore de discuţii, ministerul nu a preluat deocamdată nicio observaţie de substanţă din zecile de chestiuni ridicate de participanţi.

Coaliţia pentru Educaţie:

Fondată în 2015, Coaliţia pentru Educaţie reuneşte 16 organizaţii neguvernamentale active în domeniul educaţiei: Asociaţia Umanitară Concordia, Roma Education Fund, United Way România, SOS Satele Copiilor, Şcoala de Valori, Fundaţia Noi Orizonturi, Teach for Romania, ARDOR, Asociaţia Română de Literaţie, C4C, Asociaţia Aproape de Tineri, Asociaţia ROI, Questfield, REPER 21, Tineri pentru Tineri, Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educaţie. Prin său, Coaliţia susţine dezvoltarea şcolii în care fiecare copil vrea şi poate să îşi împlinească potenţialul.Informaţii suplimentare despre Coaliţia despre Educaţie se găsesc pe site-ul organizaţiei: http://coalitiaedu.ro/.

Asociaţiile elevilor din judeţe

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, înfiinţată din 2013. Asociaţia Bucureşti Ilfov este reprezentată de Alexia Marinescu, preşedinte (email: [email protected]). Asociaţia Elevilor din Maramureş este reprezentaă de Cristina Miculaiciuc, preşedinte (email: [email protected]). Asociaţia Vâlceană a Elevilor este reprezentată de Patrisia Moraru, preşedinte (email: [email protected]).
Asociaţia Elevilor din Bacău este reprezentată de Alexandra Guramba (email:[email protected]). Asociaţia Elevilor din Timiş, reprezentată de Natanael Iriciuc, preşedinte, email: [email protected]

Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială Human Catalyst, fondată în 2014 are ca abordare specifică un continuum format din cercetare, intervenţii adresate grupurilor dezavantajate şi advocacy pentru politici publice echitabile. Cunoscută pentru documentarea unei noi forme de excluziune în educaţie "Fenomenul Brăila" şi crearea IRSE indicele de risc socio educaţional, a realizat o hartă a riscului socio educaţional ce cuprinde analiza longitudinală a peste 4000 de şcoli la nivel naţional din 2015 şi până în prezent. Website: https://hartairse.humancatalyst.ro/public/map

Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali din România (FEPAL), iniţiază, dezvoltă şi stimulează inovaţia socială, educaţională şi schimbul de bune practici, la nivel local, regional şi global. Educaţia nu se face doar în sala de clasă, în bancă sau de la catedră, educaţia este un proces din care copiii învaţă în orice moment, în orice condiţii şi de la oricine. Noi, toţi, avem rolul de "profesor" în educaţia copiilor. De aceea, prin această Federaţie, ne propunem să ne asociem, fiecare cu rolul pe care îl are, pentru ca împreună să contribuim în mod eficient la educaţia copiilor noştri.
FePal reuneşte o nouă generaţie de părinţi implicaţi, activi şi angajaţi în identificarea de soluţii pentru accesul egal al tuturor copiilor la o educaţie de calitate.

Asociaţia "Ţine de Noi" este o organizaţie care îşi propune să creeze comunităţi active în domeniul politicilor publice economice, educaţionale şi în domeniul energiei şi constituirea unui spaţiu de dezbatere în societate legat de problemele guvernării României. Mai multe informaţii pe https://tinedenoi.ro/

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.