COD GALBEN: 29-11-2021 ora 10 Intre 29 noiembrie, ora 14 – 30 noiembrie, ora 03 se va semnala intensificări temporare ale vântului

25 NOIEMBRIE - Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor

CNS Cartel ALFA solicită demararea procedurilor pentru Ratificarea Convenţiei 190 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind violenţa şi hărţuirea în lumea muncii

Stimaţi guvernanţi,

In perioada pandemiei, violenţa împotriva femeilor este un fenomen care a luat amploare, deşi situaţia din România era gravă în această privinţă şi înainte, iar măsurile pentru combaterea violenţei de gen sunt insuficiente şi inadecvate.

Cu ocazia Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor solicităm Guvernului proaspăt numit să includă în programul de acţiune măsuri urgente pentru combaterea violenţei de gen, în toate formele sale, şi pentru sprijinul victimelor actelor de violenţă.

Sunt necesare protecţii mai puternice pentru femei în urma crizei COVID, în timpul căreia numărul de incidente raportate de violenţă împotriva femeilor a crescut semnificativ. Aceasta a inclus o creştere a violenţei faţă de lucrătoarele din prima
linie, precum şi violenţa domestică şi hărţuirea online facilitată de software-ul de supraveghere intruziv folosit de unele companii.

În timpul pandemiei de COVID-19, femeile au îndurat o creştere a violenţei domestice şi a violenţei şi hărţuirii bazate pe gen în lumea muncii. Chiar înainte de pandemie, violenţa de gen a afectat una din trei femei de-a lungul vieţii, cu impact
devastator asupra sănătăţii, siguranţei şi independenţei economice a femeilor. Acest lucru subliniază urgenţa cu care guvernele din întreaga lume, şi în special Guvernul României, trebuie să ratifice Convenţia 190 şi să urmărească punerea în aplicare
eficientă a acesteia pentru a pune capăt violenţei şi hărţuirii bazate pe gen.

Folosim această ocazie pentru a solicita Guvernului României să iniţieze procedurile oficiale pentru ratificarea noii Convenţii 190 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) privind violenţa şi hărţuirea în lumea muncii.

Convenţia 190 şi Recomandarea 206 sunt primele standarde juridice internaţionale care recunosc în mod specific dreptul fiecăruia la o lume a muncii fără violenţă şi hărţuire, inclusiv violenţa şi hărţuirea bazate pe gen.

Convenţia defineşte în linii mari termenul de violenţă şi hărţuire, care include nu numai abuzul fizic şi verbal, ci şi riscurile psihosociale şi practicile de muncă abuzive. Convenţia îi protejează pe toţi lucrătorii din economia formală şi informală, inclusiv pe voluntari, cursanţi şi ucenici, şi stabileşte în mod clar rolul guvernelor şi al partenerilor sociali în prevenirea, abordarea şi remedierea violenţei şi hărţuirii. Aceasta include protecţia împotriva violenţei şi hărţuirii de către terţe părţi, precum şi protecţie împotriva impactului violenţei domestice în lumea muncii.

În toate situaţiile, ratificarea şi punerea în aplicare corespunzătoare a C190 şi R206 este urgentă pentru a aborda flagelul violenţei şi hărţuirii în lumea muncii şi în special prevalenţa violenţei de gen. Pandemia de COVID-19 a adus însă o nouă
urgenţă. Am asistat la o creştere inacceptabilă a violenţei şi hărţuirii împotriva lucrătorilor consideraţi "esenţiali", cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătăţii şi îngrijirii, lucrătorii din comerţul cu amănuntul alimentar şi lucrătorii din transport.

De asemenea, am observat o creştere alarmantă a cazurilor de violenţă domestică, datorită efectului măsurilor de izolare. C190 şi R206 stabilesc paşi clari pe care guvernele şi partenerii sociali îi pot lua pentru a atenua impactul violenţei domestice, inclusiv atunci când acasă este locul de muncă. După cum se sugerează în articolul 18 din Recomandarea 206, astfel de măsuri ar putea fi:
(a) concediu pentru victimele violenţei domestice;
(b) aranjamente flexibile de muncă şi protecţie pentru victimele violenţei domestice;
c) protecţie temporară împotriva concedierii pentru victimele violenţei domestice
d) includerea violenţei domestice în evaluările riscurilor la locul de muncă
e) un sistem de trimitere către măsuri publice de atenuare a violenţei domestice, acolo unde acestea există; şi
f) conştientizarea cu privire la efectele violenţei domestice.

Atenţia noului guvern trebuie să se concentreze cu prioritate pe salvarea de vieţi şi pe stoparea degradării nivelului de trai, care are loc într-un ritm accelerat în această perioadă.

Credem în acelaşi timp că includerea ratificării şi implementării C190 şi R206 ca parte integrantă a măsurilor de răspuns ar avea un rol benefic în reducerea efectelor acestei pandemii.

În speranţa că membrii noului Guvern vor lua în serios situaţia alarmantă din România privind violenţa asupra femeilor şi vor aborda prin măsuri eficiente obiectivul combaterii acestui fenomen - inclusiv prin ratificarea Convenţiei 190 a OIM - vă stăm la dispoziţie pentru un dialog şi propuneri constructive, în cel mai scurt timp după preluarea mandatelor.

Bogdan Iuliu Hossu,
Preşedinte CNS Cartel ALFA

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" a luat fiinţă în 1990 pentru a oferi lucrătorilor români o reprezentare reală şi democratică. Confederaţia este reprezentativă la nivel naţional, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.