Comisia Europeană propune măsuri pentru ieşirea din criza creşterii preţurilor la energie. Deloc întâmplător, sunt măsuri perfect aliniate cu propunerile USR pentru soluţionarea crizei energetice, lansate de noi chiar săptămâna aceasta!

În această dimineaţă am fost alături de Kadri Simson, Comisar pentru Energie, în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie ITRE a Parlamentului European, discutând despre una dintre cele mai arzătoare probleme ale momentului: creşterea preţului la energie.

Kadri, care este şi membră a familiei politice Renew Europe, a venit cu un set de măsuri, un toolbox care să ajute statele membre să gestioneze şi depăşească criza energetică dar să o şi prevină pe viitor.

Este un set de măsuri perfect aliniat - deloc întâmplător - cu propunerile USR pentru soluţionarea crizei energetice, lansate în urmă cu câteva zile!

Comisia Europeană propune pe termen scurt:

* Asistenţă pentru consumatorii care nu pot achita la timp facturile.

* Reducerea taxării pentru consumatorii vulnerabili.

* Facilitarea accesului la energie regenerabilă pentru mediul de afaceri, în special pentru IMM-uri.

* Oferirea de sprijin financiar către companii sau industrie.

* Monitorizarea pieţei de energie pentru prevenirea competiţiei.

Pe termen mediu avem:

* Crearea unei strategii internaţionale de energie la începutul anului 2022.

* Crearea unui cadru legislativ pentru pieţele de gaz şi hidrogen.

* Dezvoltarea unor sisteme ample de stocare a energiei.

* Mai buna informare a consumatorilor privitor la felul în care pot participa activ la piaţa de energie.

* Asigurarea unor furnizori de ultimă instanţă care să preia o parte din şocul cauzat de plecarea de pe piaţă a altor furnizori de energie.

* Facilitarea intrării pe piaţă a energiei regenerabile.

* Investirea în eficienţă energetică pentru scăderea consumului şi costurilor de energie.

Propunerile USR PLUS sunt perfect aliniate cu aceste măsuri. În special vizăm:

* Eliminarea accizei la energie şi scăderea TVA-ului pentru energie de la 19% la 5%.

* Scutirea de la plată pentru o perioadă scurtă a consumatorilor vulnerabili şi aplicarea unor măsuri de ajutor direct care să prevină întreruperea alimentării cu energie electrică.

* Subvenţii temporare pentru CET-uri.

* Credit fiscal pentru întreprinderi.

* Exceptarea consumatorilor casnici de la plata în facturile lor a certificatelor verzi.

* Crearea unui cadru administrativ şi legislativ pentru investiţii în proiecte eoliene offshore în Marea Neagră.

Am discutat despre toate acestea cu Comisarul Simpson şi am cerut crearea unei echipe la nivelul Comisiei Europene care să asigure o interfaţă unică şi sprijin pentru statele membre pentru implementarea de urgenţă a cât mai multor măsuri din acest toolbox.

Acest "task force" ar trebui să aducă la un loc mai multe Directorate implicate - energie, competiţie, piaţă internă, afaceri sociale etc. - şi ar putea să ghideze, dar şi să coordoneze munca din statele membre pentru o ieşire rapidă din criză. Odată ce avem şi acest Toolbox care indică flexibilitatea Comisiei şi oferă o direcţie, este însă nevoie de acţiuni curajoase şi decisive din partea guvernelor, la nivelul întregii Uniuni, pentru a ieşi din criză, dar şi pentru a preveni noi situaţii similare, foarte posibile în viitorul apropiat.

Criza este una internaţională. Nu este doar a Europei, dar ţine de noi, de Uniunea Europeană şi de România, să o gestionăm şi soluţionăm, pentru cetăţenii noştri. Atât USR PLUS, dar şi Renew Europe au soluţii. Ce contează acum este implementarea lor, urgent!

Acest text este disponibil pe site şi pe pagina de Facebook:

Vă mulţumesc.