COD GALBEN: 25-11-2020 Intre 07:45 si 09:00 se va semnala ceață care va determina scăderea vizibilității sub 200 m in Județul Teleorman; COD GALBEN: 25-11-2020 Intre 06:40 si 10:00 se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Olt, Județul Dolj;

Vă prezentăm programul difuzării pieselor din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, în intervalul 22-27 noiembrie, în fiecare seară, la TVR 3, de la ora 20.00.

Duminică, 22 noiembrie - DANAIDELE, după scrierile lui Eschil, scenariul şi regia: Silviu Purcărete

O producţie a Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova. În distribuţie: Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracaş, Alexandru Repan, Mihai Dinvale, Adriana Irimescu, Andreea Pârvu, Ramona Atanasoaie, Alin Olteanu, Lucian Dolgan, Mihai Giuritan, alături de alţi o sută de actori ce alcătuiesc personajele colective: Danaidele şi Egiptenii.

Danaidele este povestea celor 50 de fiice ale lui Danaos, care fug din Egipt şi refuză căsătoria incestuoasă impusă cu verii lor. Rugătoarele cer azil în Argos, dar cei 50 de egipteni le urmăresc şi debarcă şi ei în Argos. Danaidele sunt capturate, dar se răzbună în noaptea nunţii lor când îşi ucid cei 50 de miri. Danaidele sunt sacrificate chiar de către zei. Numai una dintre ele, Hypermnestra îl cruţă pe soţul ei Lynkeus, iar destinul ei începe să semene cu acela al rătăcitoarei Io, în braţele protectoare ale lui Poseidon.

Luni, 23 noiembrie: CALIGULA, după Albert Camus

Regia: Silviu Jicman. Din distribuţie: Demeter Andras, Daniela Nane, Gavril Pătru, Ioan Chelaru, Mihai Ciucă, Andrei Finţi, Ion Haiduc, Cristian Jicman, Lari Giorgescu, Alexandru Bindea, Marius Calugăriţa, Mihai Gruia Sandu

Caligula îşi doreşte luna de pe cer, iubeşte poezia şi arta, trezoreria statului i se pare puţin importantă şi singurătatea o stare de fapt. Cum a guverna înseamnă a fura, ordonă ca senatorii şi cei bogaţi să îşi doneze averile în favoarea statului şi apoi să fie ucişi. Distrugându-i pe toţi, se distruge şi pe el înainte de a obţine imposibilul - luna. Caligula este corespondentul împăratului roman Caius Iulius Caesar Germanicus care, asemenea nepotului său Nero, a fost unul dintre cei mai cruzi tirani ai Romei. Poreclit Caligula (caligae=cizmuliţă), Caius Germanicus este unul dintre cei 12 Cezari ai lui Suetoniu. Extravagant şi inuman, omoară fără judecată, umileşte senatorii şi pe toţi supuşii puterii sale absolute. O extravaganţă este ridicarea calului său Incitatus la rangul de consul.

Marţi, 24 noiembrie - VOCEA UMANÂ de Jean Cocteau Traducerea: Manase Radnev Cu: Valeria Seciu Adaptarea pentru televiziune şi regia: Cătălina Buzoianu

O investigaţie psihologică în existenţa cotidiană a unei femei releva un adevăr existenţial: o viaţă cenuşie, banală, care se scurge în ciclul universal al naturii. Un monolog reprezentat de conversaţia la telefon pe care o femeie recent părăsită o are cu fostul ei iubit. Deşi el a părăsit-o pentru bani intenţionând să se însoare cu o milionară mai tânără, ea este plină de nobleţe şi nu îi reproşează nimic. Încearcă să pară curajoasă, dar e disperată, tristă şi îi acceptă toate minciunile agăţându-se de vocea lui care, după ce va închide telefonul, va fi înlocuită de o apăsătoare tăcere.

Miercuri, 25 noiembrie - SUPEUL de Jean Claude Brisville Traducerea: Ion Lucian Cu: Radu Beligan şi Ion Lucian Regia: Florentina Enache

După înfrângerea lui Napoleon la Waterloo şi trimiterea lui în exil, Wellington şi forţele aliate sunt la Paris, unde revolta populară pluteşte în aer. Cine va guverna ţara? În seara zilei de 6 iulie 1815, "regii", Talleyrand (Radu Beligan) şi Fouche (Ion Lucian) se întâlnesc la un abundent supeu pe parcursul căruia vor decide cum va fi guvernată Franţa. Niciunul nu poate acţiona fără celălalt. Şi aşa începe o negociere între doi oameni puternici, un englez şi un francez, forţaţi de circumstanţele istorice să-şi depăşească ura reciprocă şi să lucreze împreună.

Joi, 26 noiembrie - DIALOGURI ŞI FANTEZII ÎN JAZZ Cu: Ion Caramitru şi Johnny Răducanu, într-un spectacol de: Ion Caramitru Versuri după: Nichita Stănescu, Miron Radu Paraschivescu, Petre Stoica, Lucian Avramescu, Dan Verona şi Ana Blandiana Muzica: Johnny Răducanu

Teatru poetic "în cel mai pur distil", cu muzica urmându-i respiraţia şi paşii ori, şi mai bine, ispitind cuvântul cu intensitatea unui acord mereu surprinzător. Ion Caramitru şi Johnny Răducanu aduc la rampa Naţionalului fragmente de sensibilitate în cheie romantică şi sarcastică semnate de Nichita Stănescu, Dan Verona, Petre Stoica, Miron Radu Paraschivescu, Lucian Avramescu şi Ana Blandiana.

"Muzica este compusă chiar de cel mai mare jazzman al nostru, iar periplul prin literatura perfect sintetizată, acompaniată şi recitată, adesea chiar cântată cu o intensitate care dădea impresia unei transe ce cuprindea interpreţi şi privitori deopotrivă, înseamnă un profesionalism desăvârşit, dar şi reuşita unei călătorii în care descoperi autori pe care poate nu i-ai băgat niciodată în seamă, aşa cum se cuvine", scria Irina Margareta Nistor despre acest spectacol.

Vineri, 27 noiembrie - HAMLET de William Shakespeare Traducerea, scenariul şi regia: Vlad Mugur Scenografia: Helmut Sturmer În distribuţie: Sorin Leoveanu, Luiza Cocora, Bogdan Zsolt, Elena Ivanca, Anton Tauf.Regia TV: Silviu Jicman

Spectacolul se constituie într-un eseu despre condiţia umană şi condiţia artistului, despre vechi şi nou, despre viaţă şi moarte, totul petrecându-se pe muchie de cuţit, la limita dintre nebunie şi normalitate.

Este un spectacol monumental şi răscolitor, cu valoare testamentară, despre seismele şi nebunia lumii noastre, un discurs artistic de o excepţională tensiune intelectuală şi emoţională în care întrebările "hamletiene" sunt înfăţişate cu o pilduitoare prospeţime la interferenţa cu incitantele interogaţii existenţiale proprii acestui tulburător început al mileniului trei." - a sintetizat Ion Parhon.

Mai multe informaţii şi imagini despre aceste spectacole găsiţi la http://tvr3.tvr.ro/festivalul-national-de-teatru-la-tvr-3_29933.html

Informaţii complete despre ediţia din acest an a Festivalului găsiţi pe www.fnt.ro