COD GALBEN: 25-11-2020 Intre 06:40 si 10:00 se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Olt, Județul Dolj;

Pe fondul numărului crescut de infectări cu virusul SARS-CoV-2, echipele mixte de control formate din reprezentanţii Grupei de coordonare a măsurilor de combatere a COVID-19 la nivelul judeţului Ilfov au continuat în data de 20 noiembrie 2020 acţiunile de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă.

Forţele de ordine acţionează în sistem integrat în vederea prevenirii şi combaterii răspândirii COVID-19, desfăşurând misiuni al căror principal obiectiv este prevenirea infectărilor şi protejarea sănătăţii cetăţenilor, prin conştientizarea populaţiei cu privire la apartenenţa la comunitate şi la pericolul răspândirii necontrolate a noului coronavirus în colectivităţile umane.

În cadrul misiunilor derulate în ultimele 24 de ore sub autoritatea Instituţiei Prefectului - Judeţul Ilfov, 103 poliţişti, alături de 72 de efective reprezentând angajaţi ai altor structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi poliţişti locali, au verificat în sistem integrat 328 de societăţi comerciale pe raza administrativ-teritorială a judeţului Ilfov şi au legitimat 1.640 de persoane, cu privire la respectarea interdicţiilor impuse pe timpul stării de alertă. De asemenea, au fost verificate peste 249 de mijloace de transport persoane.

În contextul acţiunilor desfăşurate, pentru abaterile constatate au fost aplicate 221 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în cuantum total de 13.500 lei, dintre care:

- 212 sancţiuni contravenţionale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, pentru organizarea de activităţi în spaţiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicţii/restricţii şi pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie, cu amenzi în valoare de 13.500 lei, aplicate de către poliţiştii IPJ Ilfov şi poliţiştii locali;

- 5 sancţiuni contravenţionale cu avertisment în temeiul Legii nr. 319/2006, aplicate de către ITM Ilfov;

- 2 sancţiuni contravenţionale cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001, aplicate de către DSVSA Ilfov;

- 2 sancţiuni contravenţionale cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007, aplicate de către ISU Ilfov.

Verificările vor continua la nivelul judeţului Ilfov şi vor viza condiţiile în care se desfăşoară transportul în comun, menţinerea ordinii şi siguranţei publice, respectarea de către societăţile comerciale şi persoanele fizice autorizate a interdicţiilor impuse prin legislaţia în vigoare, dar şi protejarea cetăţenilor faţă de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 21 noiembrie 2020, ora 15:00, situaţia epidemiologică înregistrată la nivelul judeţului este următoarea:

Teste efectuate până în prezent: 33.856;
Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 12.399;
Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 8.128;
Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 128;
Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 4.141;
Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituţionalizată: 0;
Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 463;
Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituţionalizată: 3;
Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 36;
Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov: 75, dintre care 15 la ATI.
Conform raportării Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov, incidenţa cumulată a cazurilor la nivelul localităţilor judeţului calculată la data de 21 noiembrie 2020, pentru perioada 07.11.2020 - 20.11.2020, se prezintă după cum urmează:

Incidenţa cumulată a cazurilor la nivelul localităţilor judeţului Ilfov la data de 21.11.2020, pentru perioada 07.11.2020 - 20.11.2020
Nr crt Localitate

38 Tunari 6.34
39 Vidra 5.87
40 Voluntari 8.67

* Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Ilfov. Datele înscrise în prezentul buletin provin din situaţiile oficiale întocmite şi transmise de către instituţia competentă, cu precizarea că sunt în continuă dinamică.

*****

Vă rugăm să fiţi prudenţi şi să acţionaţi responsabil!

Astăzi, 21 noiembrie 2020, România înregistrează 9.685 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore (intervalul 20.11.2020 ora 10 - 21.11.2020 ora 10), au fost raportate 160 de decese. În secţiile de terapie intensivă sunt internaţi 1.132 de pacienţi.

Judeţul Ilfov raportează 292 de noi infectări cu COVID-19 în plus faţă de cifrele de ieri şi o rată de incidenţă de 8,17.

Având în vedere creşterea extrem de mare a numărului de infectări, atragem atenţia ferm asupra respectării cu stricteţe a măsurilor instituite de autorităţi pentru prevenirea şi limitarea riscului de răspândire a infecţiei cu COVID-19 şi solicităm cetăţenilor să coopereze permanent cu instituţiile implicate în managementul situaţiilor de risc şi cu autorităţile publice locale!

Pentru gestionarea eficientă a situaţiei epidemiologice, vă solicităm să nu încălcaţi restricţiile impuse pentru localităţile carantinate şi să consultaţi măsurile care trebuie respectate de toate persoanele care se află în zonă sau care tranzitează zona, inclusiv să utilizaţi declaraţia pe proprie răspundere!

Cetăţenii pot consulta Ordinele emise de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov şi declaraţiile pe proprie răspundere pentru zonele carantinate în secţiunea Situaţii de Urgenţă, pe pagina de internet a Instituţiei Prefectului - Judeţul Ilfov: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

Pentru toţi cetăţenii care nu locuiesc în localităţile carantinate: vă rugăm să evaluaţi cu responsabilitate necesitatea de a efectua deplasări! În cazul în care acestea nu pot fi amânate, vă rugăm să luaţi toate măsurile necesare pentru a vă proteja, să respectaţi interdicţiile de deplasare în intervalul 23.00-05.00 sau să aveţi întotdeauna la îndemână legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator ori declaraţia pe proprie răspundere! Aceste documente-model pot fi descărcate de pe pagina de internet a MAI, secţiunea UTILE, subsecţiune STAREA DE ALERTĂ: https://www.mai.gov.ro/utile/ şi de pe pagina de internet a Instituţiei Prefectului - Judeţul Ilfov, secţiunea ŞTIRI IMPORTANTE.

Protecţia individuală şi a întregii comunităţi este în sarcina noastră, a tuturor - instituţii publice, operatori economici şi cetăţeni, iar urgenţa de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală şi colectivă!

Depinde de fiecare dintre noi şi de noi toţi împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

*****

Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi oameni:

- PURTAŢI CORECT MASCA DE PROTECŢIE, aruncaţi-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac şi spălaţi-vă imediat mâinile cu apă şi săpun sau dezinfectaţi-vă cu soluţii pe bază de alcool;

- NU ATINGEŢI ochii, gura, nasul dacă nu v-aţi spălat pe mâini;

- RESPECTAŢI DISTANŢA de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane, chiar şi în cadrul întâlnirilor familiale, pentru a proteja membrii familiei aflaţi în situaţie de risc;

- EVITAŢI zonele aglomerate;

- CURĂŢAŢI periodic suprafeţele de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;

- CONSULTAŢI periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitaţi: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunităţi!

Cetăţenii au la dispoziţie linia TELVERDE - 0800800165 operaţionalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecţie sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, şi repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Toate datele înscrise în prezentul buletin provin din situaţiile oficiale întocmite şi transmise de către instituţiile competente.

Mulţumim tuturor celor care au înţeles şi înţeleg importanţa măsurilor de protecţie sanitară şi a faptului că numai împreună vom reuşi să depăşim această perioadă!