COD GALBEN: 25-11-2020 Intre 06:40 si 10:00 se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Olt, Județul Dolj;

Protecţia minorilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, în date statistice

Din datele statistice gestionate de către instituţiile responsabile, rezultă că starea de fapt în domeniul protecţiei minorilor din România şi, în particular, din judeţul Bistriţa-Năsăud este una deosebit de îngrijorătoare. Toate datele conduc la concluzia că atât copiii care se află în grija statului, cât şi copiii care se află în familiile naturale sunt susceptibili de a fi victimele abuzurilor.

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului are în evidenţă, la momentul actual, un număr de 630 de copii, dintre care 276 sunt plasaţi la asistenţi maternali profesionişti, 186 de copii se află în plasament la rude sau la alte familii şi 168 de copii beneficiază de protecţie în case de tip familial.

Din comunicarea cu DGASPC Bistriţa-Năsăud, la data de 1 octombrie 2020, a reieşit că instituţia avea în evidenţă 16 cazuri de abuz fizic asupra copiilor aflaţi în familia naturală, şi un număr de 22 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor. Din rândul acestor copii victime ale abuzurilor sexuale, 21 se aflau în îngrijirea familiilor biologie, iar cel de-al 22-lea, în vârstă de 14 ani, beneficia de protecţie specială, respectiv de măsura plasamentului într-un serviciu de tip rezidenţial.

Reprezentanţii instituţiei bistriţene afirmă că în judeţ nu au existat cazuri de dispariţie a copiilor, deşi în mass-media locală au fost semnalate numeroase cazuri de acest fel. De asemenea, în urma unei vizite, în data de 30 octombrie a.c., la Centrul de Copii instituţionalizaţi din Beclean, asistentele sociale prezente la discuţie au confirmat dispariţia din acest Centru a unei fete în vârstă de 18 ani, pentru care urma să fie dispusă încetarea măsurii de protecţie.

În ceea ce priveşte statisticile victimelor persoane minore, din anul 2015 şi până în prezent Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud a înregistrat un număr de 725 de cazuri de dispariţii de copii, 46 de infracţiuni de trafic de persoane, 361 de infracţiuni contra libertăţii sexuale şi 474 de infracţiuni contra vieţii, integrităţii şi sănătăţii, toate acestea fiind cazuri unde victimele au fost minori.

Prof. Cristina Iurişniţi,

Deputat USR în Parlamentul României, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi