Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Primele achiziţii publice de artă contemporană la MNAC după 12 ani

PRELUNGIREA TERMENULUI: 30 septembrie 2020

Guvernul, prin Ministerul Culturii, a acordat Muzeului Naţional de Artă Contemporană 2.000.000 lei pentru creşterea patrimoniului cultural al României

MNAC anunţă prelungirea termenului pentru înscrierea dosarelor în cadrul primei proceduri de achiziţii publice de artă contemporană din ultimii 12 ani. TERMEN LIMITĂ PENTRU ÎNSCRIEREA DOSARULUI: 30 septembrie 2020, orele 17:00. Dosarul de participare se trimite în format digital, direct sau prin wetransfer.com la adresa de e-mail: achizitii.opere@mnac.ro.

Mai multe răspunsuri la întrebări frecvente legate de aceste achiziţii pot fi consultate pe site într-o secţiune dedicată.

Venind în întâmpinarea, dar şi răspunzând la întrebările suscitate de lansarea procedurii de Achiziţii opere de artă MNAC 2020, Comisia Tehnică vine cu următoarele precizări:

1. MNAC va achiziţiona NUMAI lucrări originale, cu caracter de unicat.

2. În ceea ce priveşte mediile care implică multiplicare, serii, ediţii (tehnici grafice, tehnici fotografice, artă digitală, film/video, sculptură turnată, piese de artele focului, etc.), MNAC nu este interesat decât de ediţii limitate, şi încurajează achiziţionarea primului exemplar (ex. 1 / exemplar de artist), a întregii serii, şi a matriţei originale, după caz.

3. Privitor la oferta pe generaţii, MNAC încurajează la artiştii născuţi până în anul 1965 oferta de lucrări cu valoare istorică, realizate preferabil până în 1990.

4. MNAC încurajează aplicanţii să facă un efort curatorial referitor la propria operă, şi să includă în ofertă, alături de operele propuse, materiale documentare cu valoare de unicat legate de producerea/traseul acestora.

Prin aceste criterii, MNAC urmăreşte deopotrivă creşterea patrimoniului statului român şi sprijinirea artiştilor în efortul de prezervare a operei lor la nivelul de atenţie instituţională pe care o merită.

Toate detaliile procedurii pe site-ul MNAC.

Anul acesta bugetul MNAC a fost suplimentat de Ministerul Culturii cu 2.000.000 de lei pentru achiziţia publică de lucrări de artă contemporană. Procedura se va derula în două faze distincte: 1. selecţia competitivă, urmată de 2. negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare (procedură distinctă de atribuire) cu fiecare dintre câştigătorii selecţionaţi de Juriu.

Văzând Istoria - 1947-2007. Colecţia MNAC / Seeing History - 1947-2007. The MNAC Collection
(15.11.2018 - ) / vedere din expoziţie / installation view _ credit foto: Dani Ghercă

Noua sesiune de achiziţii de artă contemporană, lansată în contextul de stres economic al pandemiei COVID-19, vizează creaţia artiştilor vizuali în viaţă, originari din România, activi pe scena de artă în ţară şi / sau în străinătate, indiferent de mediul în care lucrează, şi este menită să crească patrimoniul cultural gestionat prin colecţia MNAC. Achiziţiile vor constitui un stimulent pentru producţia artistică actuală, iar procedurile vor viza operele de artă originale, din toate mediile, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere aparţinând atât artiştilor de referinţă ai istoriei recente, din România sau diaspora, cât şi tinerelor generaţii.

Juriul, alcătuit conform principiilor deontologice ICOM, este format din 11 membri titulari şi doi supleanţi, iar în structura sa se vor regăsi reprezentanţi ai Consiliului Ştiinţific al MNAC, ai universităţilor de profil din Bucureşti şi din ţară, ai sectorului independent, precum şi specialişti desemnaţi de către Uniunea Artiştilor Plastici.

Moştenită în mare parte pe cale instituţională şi reflectând până în anii 1990 mecanismele de achiziţii ale vechilor structuri comuniste de propagandă culturală, colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană reflectă viaţa artistică din România postbelică, nu doar după criterii de valoare, ci şi din perspectiva complexă a contextului social, economic şi politic. Sesiunile de achiziţii organizate după înfiinţarea MNAC au completat acest fond cu lucrări semnificative - independent de presiuni de ordin ideologic, politic, conjunctural. Prin acest demers, MNAC s-a profilat ca instituţia de referinţă pentru colecţionarea, conservarea, cercetarea şi valorificarea muzeografică a creaţiei vizuale reprezentative în România post-1989.

Prezenta sesiune de achiziţii se defineşte prin dimensiunea de cercetare - centrală activităţii muzeale, în strânsă corelare cu dimensiunea procesuală a actului de creaţie artistică. Pornind de la premisa că Muzeul contribuie prin creşterea Colecţiei la scrierea istoria artei contemporane din România, strategia acestei sesiuni se va sprijini pe cei doi poli creaţi de MNAC în ultimii ani: Expoziţia Permanentă şi Centrul de Documentare şi Cercetare a Culturii Vizuale "Mihai Oroveanu".

Luând în considerare şansa de a participa la aceste două importante programe, artiştii sunt invitaţi să privească la istoriile lor personale şi să propună lucrări care evidenţiază căutările desfăşurate în intimitatea atelierului. Sunt încurajate propuneri care să răspundă dimensiunii de laborator a activităţilor MNAC, însoţind lucrările oferite spre achiziţie cu materiale documentare (arhive de lucru, schiţe pregătitoare, machete, desene, documentări foto, video, etc.) care vor contribui la constituirea unei priviri de ansamblu asupra procesualităţii artei contemporane româneşti, sprijinind astfel unul dintre scopurile distinctive ale muzeului - documentarea şi cercetarea colecţiilor, ca garanţie de studiu pentru generaţiile viitoare.

CONCLUZIE:
Toate detaliile despre procedurile de participare se accesează de pe site-ul MNAC. Dosarul de participare se trimite în format digital, direct sau prin wetransfer.com la adresa de e-mail: achizitii.opere@mnac.ro. Caracterul internaţional al comisiei de jurizare impune completarea formularelor şi documentaţiei în limbile română şi engleză. Termen limită de depunere a dosarului online: 30 septembrie 2020, orele 17:00.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.