COD GALBEN: 09-08-2020 ora 13 Intre 13:30 si 14:15 se va semnala vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula 25-30 l/mp, grindină de dimensiuni mici in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 09-08-2020 ora 10 Intre 10:30 si 14:00 se va semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 55...60 km/h in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Buzău;

Elevii solicită stabilitate în sistemul educaţional!

În cursul zilei de ieri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat în consultare publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, conform căruia Ministerul Educaţiei şi Cercetării va putea modifica, începând cu anul şcolar 2020-2021, numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum şi ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa şcolară, ca măsură suplimentară în contextul reluării cursurilor în format hibrid (online/offline).

În acest sens, este esenţială realizarea distincţiei dintre reducerea numărului de ore şi reducerea duratei orelor de curs:

- În cazul reducerii numărului de ore stipulate în planurile-cadru actuale, programa şcolară va trebui modificată, pentru a putea fi asimilată de către elevi în mod eficient.

- În cazul reducerii duratei orelor de curs, putem vorbi despre o restructurare a acestora, astfel încât o mai mare pondere a orei de curs să fie dedicată predării, evaluării şi schimbului de feedback dintre elevi şi profesori, în raport cu ponderea dedicată exerciţiilor care pot fi realizate individual de către elevi.

În cadrul consultării pentru realizarea Raportului privind accesul elevilor la educaţie în mediul online, lansat de către Consiliul Naţional al Elevilor în luna aprilie 2020, peste 1150 de elevi au afirmat faptul că metodele de predare din mediul online nu sunt folositoare, fie din cauza configuraţiei orelor de curs, din cauza faptului că materia nu a fost adaptată predării online; educaţia digitală scade în mod semnificativ randamentul elevilor în cadrul orelor de curs, motiv pentru care considerăm că adaptarea programului şcolar al elevilor la educaţia digitală reprezintă primul pas către asigurarea calităţii acestei forme de învăţământ.

Indiferent de măsurile ce vor fi adoptate de către decidenţi, solicităm Ministerului Educaţiei şi Cercetării urgentarea procesului de elaborare şi publicare a unui plan coerent privind reluarea cursurilor în anul şcolar 2020-2021, care să includă în mod explicit eventualele modificări privind numărul de ore pentru fiecare clasă în parte.

"Salutăm decizia Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a adapta programul şcolar unei eventuale tranziţii parţiale a educaţiei în mediul online, în cazul învăţării hibrid.

Cu toate acestea, nu ne putem permite ca sistemul educaţional să fie luat pe nepregătite, aşa cum s-a întâmplat în luna martie a acestui an, motiv pentru care solicităm publicarea de urgenţă a unor norme de aplicare a scenariilor privind reluarea cursurilor, lansate de către MEC. ", a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.