Rezultatele controalelor efectuate de AEP cu privire la legalitatea veniturilor şi cheltuielilor partidelor politice din perioada 2015-2018

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, în urma controalelor efectuate pentru anii 2015-2018 cu privire la legalitatea veniturilor şi cheltuielilor partidelor politice, s-au constatat şi sancţionat 20 de încălcări ale art. 16 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, referitor la interdicţia partidelor politice de a desfăşura activităţi specifice societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990. Au fost aplicate amenzi în cuantum de 10.000,00 de lei şi confiscări în valoare de 290.602,92 de lei.

Precizăm că, din totalul de 20 de sancţiuni aplicate pentru încălcarea art. 16 alin. (1) din Legea nr. 334/2006, au fost contestate un număr de 7 sancţiuni pentru judeţele Argeş (2 cauze), Dolj, Vrancea şi sectoarele 1 şi 3 ale municipiului Bucureşti, ocazie cu care instanţele de judecată s-au pronunţat în favoarea AEP în 3 cauze (2 cauze în sectorul 1 şi una în sectorul 3 al municipiului Bucureşti), 4 cauze fiind în curs de soluţionare (Argeş, Dolj, Vrancea).

Precizăm că sancţiunile au fost aplicate atât pentru sediul central al unor formaţiuni politice, cât şi pentru organizaţiile teritoriale ale acestora din judeţele: Constanţa, Dolj, Vrancea, Olt, Tulcea, Maramureş, Argeş, Bihor, Botoşani, sectoarele 1, 3, 4 ale municipiului Bucureşti.

Direcţia comunicare