Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Vă transmitem anexat scrisoarea deschisă adresată Preşedintelui României şi Prim-ministrului prin care Romani CRISS şi UCTRR, organizaţii civice ale minorităţii rome, au solicitat demiterea de îndată a Ministrului Afacerilor Interne şi a Şefului de cabinet pentru comportamentul iresponsabil, managementul defectuos şi pentru instigarea poliţiei române la săvârşirea de acte de violenţă împotriva propriilor cetăţeni.

Cu stimă,
Marian Mandache
Romani CRISS

Iuonas Norbert
UCTRR

*

Către: Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis

Către: Guvernul României
În atenţia: Prim-ministrului României Ludovic Orban

ROLUL POLIŢIEI ESTE SĂ APLICE LEGEA, NU SĂ BATĂ ŞI SĂ OMOARE CETĂŢENII!

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimaţi domni,

Organizaţiile neguvernamentale semnatare, Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii şi UCTRR - Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România vă solicită demiterea de îndată a domnilor Marcel Vela - Ministrul Afacerilor Interne şi Traian Berbeceanu - Şeful său de cabinet pentru comportamentul iresponsabil, managementul profund defectuos şi instigarea poliţiei române la săvârşirea de acte de violenţă împotriva propriilor cetăţeni.

În perioada recentă, în contextul situaţiei de urgenţă declarate de autorităţile române, au avut loc mai multe incidente în comunităţi locale, atât de romi cât şi în comunităţi de români.

În cazul de la Hunedoara - blocul Micro 6, mai multe persoane (atât romi cât şi români) au reclamat că au fost bătuţi de poliţişti ca 'răzbunare', în urma unei confruntări anterioare. Din filmările disponibile public se vede cum un bărbat este bătut de forţele speciale într-o scară de bloc, iar un copil de 14 ani a fost bătut lângă bloc. Poliţia a intrat în multe locuinţe, fără a avea mandat, a folosit gaze lacrimogene în spaţii închise, inclusiv împotriva unor femei şi a copiilor minori (unul avea 11 ani). Doi bărbaţi au fost bătuţi de forţele speciale când au dorit sa depună plângere împotriva acestor abuzuri.

În cazul din Rahova-Bucureşti, persoana cunoscută public drept Spartacus a prezentat scuze poliţiştilor pe pagina sa de Facebook şi apare cu faţa tumefiată. Nu este clar nici în ce condiţii au survenit aceste răni şi nici cum a putut sa posteze pe facebook, având în vedere ca era în stare de arest preventiv. Aceasta postare induce cumva dorinţa poliţiştilor implicaţi de a îl umili, forţându-l să-şi ceară scuze public. Mai mult, acesta a fost ironizat de Sindicatul Europol al Poliţiei Române. De asemenea, mai multe persoane, inclusiv copii minori din cartierul Rahova au reclamat că au fost bătuţi de poliţie, care ar fi intrat la adresa greşită (căutandu-l pe Spartacus) şi ulterior au plecat cerându-şi scuze pentru confuzie.

În cazul de la Bolitin-Vale, jud. Giurgiu, se vede clar în filmări cum poliţia loveşte cu bestialitate persoane de etnie romă care erau deja încătuşate şi culcate la pământ şi cum acestea ţipă de durere. Poliţistul reproşează acestora că vorbesc în limba romani şi că fac live-uri pe net. Mai mulţi copii romi din acelaşi cartier dorm pe câmpuri şi sunt refugiaţi de teama abuzurilor poliţiei.

Stimaţi domni,

Domnul Marcel Vela, Ministru de Interne a gestionat în mod defectuos situaţia curenta de criză de la un capăt la altul. După ce cu ocazia sărbătorilor de Paşte a dorit să folosească poliţia pe post de curier al Bisericii Ortodoxe Române şi să expună în mod iresponsabil populaţia la efectele deosebit de distructive ale COVID 19, Ministrul Afacerilor Interne a recidivat şi a susţinut abuzurile săvârşite de poliţie împotriva cetăţenilor, explicit împotriva cetăţenilor de etnie romă, dar nu exclusiv.

Domnul Traian Berbeceanu, şeful său de cabinet a prezentat în mod clar abordarea Ministerului, afirmând în mod public faptul că 'la violenţă trebuie răspuns cu violenţă'. O asemenea abordare este inadmisibilă într-un stat de drept şi încalcă în mod flagrant principiile drepturilor omului.

În aceasta logică a promovării violenţei, instigate de la nivelurile superioare ale Ministerului Afacerilor Interne, actele prezentate anterior sunt lesne de înţeles. La cele mai înalte eşaloane, Ministerul Afacerilor Interne, sub conducerea incompetentă şi iresponsabilă a domnilor Marcel Vela şi Traian Berbeceanu, a promovat activ escaladarea violenţelor şi a instigat ofiţerii de poliţie să bată cetăţenii. Ceea ce au şi făcut. Au făcut-o şi la Bucureşti unde un bărbat a fost împuşcat mortal, au făcut-o şi la Bolentin-Vale unde filmările arată acte grave de tortură şi probabil că o vor face în continuare, dacă dumneavoastră, Stimate domnule Preşedinte şi Stimate domnule Prim-ministru, nu veţi interveni să îi demiteţi pe cei doi oameni de la comanda Ministerului Afacerilor Interne.

După cum cunoaşteţi, România a solicitat derogarea de la aplicarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în baza art. 15, pe perioada stării de urgenţă. Organizaţiile semnatare suntem profund consternate de abuzurile grave săvârşite de poliţie în această perioadă, şi de instigările făţişe la violenţă venite de la vârful conducerii Ministerului Afacerilor Interne.

Refuzăm să credem că România a solicitat aceste derogări pentru a permite sau a facilita aceste abuzuri grave împotriva propriilor cetăţeni şi tocmai din acest motiv avem toată încrederea că, spre deosebire de Ministrul Afacerilor Interne şi de şeful său de cabinet, dumneavoastră, în calitate de şef al statului român şi respectiv al puterii executive, veţi lua deîndată măsurile necesare pentru stoparea acestor abuzuri, promovând astfel un climat de legalitate şi responsabilitate în societatea noastră.

În această perioadă dificilă, cu atât mai mult, poliţia trebuie să fie alături de cetăţeni, să sprijine populaţia şi să aplice legea în mod obiectiv. Rolul poliţiei în societate este de a aplica legea, iar atunci când anumite persoane au o conduită nelegală, poliţia are rolul de a interveni pentru imobilizarea acestora şi prezentarea lor în faţa justiţiei pentru a se dispune măsurile legale. Nicăieri în Constituţia ţării (şi nici în legislaţia aferentă) nu se arată că poliţia este responsabila să promoveze violenta, să bată cu bestialitate cetăţeni încătuşaţi, să bată copii minori, să împuşte mortal oameni sau să tortureze proprii cetăţeni pentru că vorbesc în limba maternă.

În concluzie, vă aducem la cunoştinţă că vom sesiza şi organele judiciare competente cu privire la aspectele semnalate, dar vă reiterăm solicitarea noastră respectuoasă de a demite deîndată atât Ministrul Afacerilor Interne cât şi şeful său de cabinet şi de a numi la conducerea Ministerului Afacerilor Interne persoane care promovează aplicarea legii româneşti în vigoare şi nu a legii pumnului şi a violenţei.

În speranţa că veţi da curs solicitării noastre, vă rugăm să primiţi, stimaţi Domni, expresia salutărilor noastre distinse.

Cu aleasă consideraţie,

Mandache Costică Marian
Director executiv
Romani CRISS

Iuonas Norbert
Preşedinte
UCTRR

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.