România se confruntă cu o pandemie care a trimis în izolare, până în acest moment, 115.000 persoane şi în carantină 15.400, fiind confirmate 3.183 cazuri de îmbolnăvire şi înregistrate 116 decese. Unităţile de învăţământ sunt închise, parcurile la fel, aproape 850.000 de adulţi sunt în şomaj tehnic şi 180.000 şi-au pierdut locurile de muncă. Copiii sunt extrem de vulnerabili din punct de vedere al accesului la servicii medicale, educaţie şi sănătate emoţională. De aceea Salvaţi Copiii are, în această perioadă, două mari priorităţi: dotarea spitalelor şi asigurarea suportului complex pentru copiii vulnerabili.

AM ÎNFIINŢAT FONDUL DE URGENŢĂ PENTRU SPITALE

Echipa Salvaţi Copiii din întreaga ţară se implică în creşterea capacităţii spitalelor de a gestiona actuala criză prin dotarea acestora cu echipamente şi aparatură medicală absolut necesară în lupta contra pandemiei de Covid-19. Au fost realizate investiţii şi dotări pentru 10 spitale din Bucureşti, Suceava, Reşiţa şi Sibiu cu echipamente de protecţie, aparatură medicală (ventilatoare de suport respirator, dezinfectanţi) şi consumabile medicale de strictă necesitate.

Unităţi medicale dotate până în prezent de Salvaţi Copiii:

Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Maternitatea Cantacuzino din Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Sibiu, Spitalul Judeţean Reşiţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, Maternitatea Bucur din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu Bucureşti - secţia pediatrie (INSMC).

Unităţi medicale ce vor dotate în următoarele 2 săptămâni:

Spitalul de Urgenţă Arad, Spitalul Municipal Sebeş (Alba), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Spitalului Judeţean Cluj-Napoca (Secţia ORL), Spitalul de Urgenţă Petroşani, Spitalul Municipal Fălticeni, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov.

AJUTĂM ÎN COMUNITĂŢI COPIII ŞI FAMILIILE SĂRACE CARE SUNT ACUM EXTREM DE VULNERABILE

Pandemia expune un număr imens de copii români, peste 1.300.000 de copii afectaţi de sărăcie şi excluziune socială vor fi grav vulnerabilizaţi. Echipele Salvaţi Copiii asigură copiilor şi familiilor lor din comunităţile în care intervenim alimente, tichete sociale, produse igienico-sanitare şi dezinfectanţi (Bucureşti şi judeţele Argeş, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Timiş, Vaslui, Iaşi, Braşov, Mureş, Suceava, Neamţ, Cluj, Prahova, Botoşani, Galaţi, Maramureş.

Suplimentar, se asigură educaţie la distanţă, suport emoţional, îndrumare sanitară şi comunicarea cu autorităţile locale pentru facilitarea asistenţei socio-medicală de urgenţă.