Carantină totală în România.

A treia ordonanţă militară instituie carantina în România.

Decizia privind izolarea la domiciliu a cetăţenilor vine cu o mare întârziere. Această măsură a fost luată în alte state, afectate grav de coronavirus, încă de acum 2 săptămâni.

În schimb, la noi, de 7 zile preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, solicită insistent autorităţilor să introducă izolarea la domiciliu pentru a preveni răspândirea virusului.

De ce? Pentru că este singura şi cea mai eficientă metodă, dincolo de măsurile de igienă individuale, pe care oamenii trebuie sa le ia în această perioadă. Dar izolarea la domiciliu era necesară de mult.

Suntem permanent cu deciziile în urma evoluţiei situaţiei.

Dacă Guvernul Orban nu se va trezi după ce premierul a revenit din izolarea de la Vila Lac 1, nu vor începe să ia măsurile care se impun şi nu vor mai fi mereu în contratimp, consecinţele vor fi extrem de grave.

Însă, la cum arată lucrurile, nu avem speranţe foarte mari. Şi-au arătat lipsa de experienţă şi lipsa de reacţie.

Vechea abordare de tipul "cei dinainte nu au făcut" este deja jenanta din partea unui Guvern care se afla la putere de aproape 5 luni de guvernare.

Un guvern responsabil, care nu ne-ar fi pierdut timpul tuturor cu alba-neagra politică pentru a împlini visul prezidenţial al anticipatelor pentru obţinerea puterii totale, ar fi trebuit sa ia măsuri pregătitoare de la începutul anului astfel încât inevitabila epidemie să fi găsit România cu cel puţin o parte din materialele necesare pe stoc.

Acum, cu criza în toate ţările şi pieţele europene, este de înţeles că nu se mai pot găsi produse, pentru a putea fi importate, este o realitate care pare să nu fi fost văzută de premierul Orban pe perioada autoizolării.

Lipsa acestor produse atât de necesare, a pus în pericol viaţa nu numai a cadrelor medicale, dar şi a populaţiei,

Soluţia cea mai bună este ca Guvernul să-şi întoarcă atenţia către companiile româneşti, unele dintre acestea deja dând dovadă nu doar de solidaritate prin donarea de fonduri sau produse, ci şi de un răspuns economic foarte bun.

Acum, Guvernul Orban a decis, în sfârşit, că este cazul să achiziţioneze materiale pentru a face faţă crizei de coronavirus, însă atunci când vezi detaliile care apar în spaţiul public începi să îţi pui întrebări cu privire la aceste contracte.

În discursul său de la aprobarea de către parlament a decretării stării de urgenţă, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a atras atenţia că aceasta situaţie nu trebuie să fie un prilej pentru tunuri comerciale, de afaceri, pentru firmele prietene cu partidul de guvernământ. Sigur că se pot face achiziţii fără licitaţii publice, dar starea de urgenta nu trebuie sa fie mijloc de profit pentru anumiţi clienţi ai puterii. Şi ce vedem acum, la o săptămână de la instalarea stării de urgenţă? Ca se înmulţesc aceste achiziţii din bani publici care ridică semne de întrebare (ex.firma care a câştigat licitaţia pentru 875.000 măşti, ROMWINE&COFEE SRL, data înfiinţării 14.03.2019).

Pentru că guvernanţii nu au luat în serios această criză, se vede pe zi ce trece, de aceea consider că este necesar ca până la ajutorul dat de autorităţile competente să avem singuri grijă de noi: să aplicăm regulile elementare de igienă, să respectăm instrucţiunile primite; să stăm în casă oameni dragi!

Timpul face diferenţa între viaţă şi moarte!!! NU vrem să pierdem lupta cu acest coronavirus care ne-a schimbat total viaţa!

Ionel CEL-MARE - Preşedinte ALDE VRANCEA