Concurs de robotică şi soluţii inovatoare, FIRST LEGO League, sezonul CITY SHAPER la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti

Devenit deja un eveniment de tradiţie, Concursul Naţional de Robotică şi Soluţii Inovatoare, FIRST LEGO League, parte dintr-un program educaţional dedicat copiilor şi tinerilor (9 - 16 ani) va deschide porţile celei de-a patra ediţii prin organizarea etapei regionale la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, mâine, 15 februarie, ora 10:00, clădirea rectoratului UPB.

Denumit generic CITY SHAPER, sezonul de anul acesta al FIRST LEGO League este organizat de către Asociaţia pentru educaţie STEM creativă (CRESTEM) în parteneriat cu Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti le propune tinerilor participanţi o nouă provocare: "Să construim o lume mai bună, împreună!"

Astfel, în perioada 15-16 februarie 2020, etapa regională a programului educaţional de robotică şi soluţii inovatoare FIRST Ž LEGO Ž League Romania va aduna la start 36 echipe din Bucureşti, Constanţa. Craiova, Eforie Sud, Mioveni, Slatina, Slobozia, Târgovişte şi Voluntari. Jumătate dintre echipe vor participa sâmbătă, 15.02.2020, iar restul echipelor vor concura duminică, 16.02.2020. 12 dintre echipele participante se vor califica la etapa naţională de la Bucureşti din 15 martie 2020, unde vor concura alături de alte 12 echipe calificate de la regionalele Iaşi, Cluj-Napoca şi Braşov.

CITY SHAPER, al patrulea sezon al FIRST LEGO League Romania, reuneşte 78 de echipe (9 - 16 ani, max. 10 membri) din 31 de oraşe. Potrivit organizatorilor "pe parcursul perioadei de pregătire, peste 650 de elevi au încercat să găsească soluţii pentru modelarea un viitor mai bun pentru fiecare, prin reproiectarea oraşelor în care trăiam, muncim şi ne distrăm! Oare echipele participante au reuşit să lucreze împreună şi să îşi folosească imaginaţia pentru a găsi soluţii inovatoare la provocarea sezonului 2019-2020? Haideţi să aflăm cum putem construi o lume mai bună, împreună!".

FIRST Ž LEGO Ž League este un program educaţional dedicat copiilor şi tinerilor (9 - 16 ani), ce are ca scop introducerea acestora în lumea fascinantă a ştiinţei şi tehnologiei, prin intermediul unei abordări sportive. FIRST LEGO League are trei componente principale: (I) valorile fundamentale, (II) proba de robotică şi (III) proiectul de inovare. Echipele participante trebuie să acorde atenţie tuturor celor trei componente pentru a putea fi eligibile pentru premii şi invitaţii la evenimentele internaţionale (USA, Grecia sau Brazilia).

VALORILE FUNDAMENTALE ale FIRST:

- Descoperire: Explorăm abilitaţi şi idei noi.

- Inovaţie: Folosim creativitate şi perseverenţă pentru a rezolva probleme.

- Impact: Aplicăm ceea ce învăţăm pentru a îmbunătăţi lumea.

- Incluziune: Ne respectăm unii pe alţii şi ne acceptăm diferenţele.

- Lucru în echipă: Suntem mai puternici când lucrăm împreună.

- Distracţie: Lucrăm cu bucurie şi plăcere!

PROBA DE ROBOTICĂ
Echipele trebuie să proiecteze, să construiască şi să programeze un robot autonom folosind LEGO MINDSTORMS pentru a rezolva un set de 14 misiuni în doar 2:30 minute.

PROIECTUL DE INOVARE
Pentru sezonul CITY SHAPER, echipe trebuie să identifice o problemă cu o clădire sau spaţiu public din comunitatea locală şi să propună o soluţie inovatoare.

FIRST LEGO League este un program educaţional, dezvoltat de fundaţia FIRST, cu o tradiţie de peste 20 de ani la nivel global. De asemenea, FIRST LEGO League face parte dintr-o familie de programe adaptate pe categorii de vârstă, ce au ca obiectiv atragerea elevilor către STEM, dobândirea de abilităţi multidisciplinare şi ghidarea lor către un domeniu tehnic.

Informaţii suplimentare:
Ştefan RĂDULESCU