COD GALBEN: 26-01-2020 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala local ceaţă care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

URMĂRIT NAŢIONAL PRINS DE POLIŢIŞTII GIURGIUVENI

Poliţiştii din cadrul I.P.J. Giurgiu au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele unui bărbat, urmărit naţional, condamnat la pedeapsa cu închisoarea pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

În data de 13 ianuarie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, împreună cu poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Bolintin Vale au depistat un bărbat de 31 de ani, din comuna Jilava, judeţul Ilfov, urmărit naţional, pe numele căruia Judecătoria Bolintin Vale a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii, având de executat o pedeapsă de 1 an şi 20 de zile închisoare pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Poliţiştii au întocmit documentaţia necesară şi au procedat la depunerea acestuia în cadrul Penitenciarului Giurgiu.

INFRACŢIUNI CONTRA SIGURANŢEI CIRCULAŢIEI PE DRUMURILE PUBLICE, CONSTATATE DE POLIŢIŞTI

La data de 13 ianuarie a.c., poliţiştii au depistat pe raza comunei Bucşani, judeţul Giurgiu, un tânăr de 26 de ani, din comuna Bucşani, în timp ce conducea un autoturism, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

Tânărul în cauză a fost testat cu aparatul Drager, care a indicat o valoare de 0,80 mg/l alcool în aerul expirat, fiind condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În urma verificărilor s-a constatat că tânărul nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Tot la data de 13 ianuarie a.c., poliţiştii au depistat pe strada Tineretului, din municipiul Giurgiu, un bărbat de 49 de ani, din municipiul Giurgiu, în timp ce conducea un autoturism, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest Drager, care a indicat valoarea de 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost condus la Spitalul Judeţean Giurgiu, dar a refuzat să-i fie recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele celor doi, poliţiştii au întocmit dosare penale pentru comiterea de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

NU VĂ LĂSAŢI PĂCĂLIŢI! ATENŢIE LA CEI CARE VOR SĂ PROFITE DE BUNĂVOINŢA DUMNEAVOASTRĂ!

Poliţiştii structurilor de ordine publică şi de prevenire a criminalităţii desfăşoară permanent activităţi de instruire şi consiliere a cetăţenilor, în special a categoriilor vulnerabile, cu privire la modalităţile prin care persoanele rău intenţionate încearcă să profite de neatenţia sau bunăvoinţa unor cetăţeni pentru a-i înşela sau pentru a le sustrage diverse bunuri, respectiv sume de bani.

Astfel, poliţiştii atrag atenţia cu privire la un alt mod de operare folosit de escroci: persoane necunoscute se prezintă la uşa locuinţelor din mediul rural pentru a cumpăra anumite produse. Li se oferă proprietarilor o sumă de bani atunci când aceştia le dau produsele respective (produse alimentare şi băuturi alcoolice), după care cumpărătorul invocă necesitatea schimbării unei bancnote cu valoare mare, sau distrag atenţia prin solicitarea altor produse. Falşii clienţi profită de orice moment de neatenţie pentru a "trage" din banii primiţi rest, apoi se răzgândesc şi nu mai cumpără produsul. Îşi cer banii şi înapoiază restul din care au sustras deja câteva bancnote. Nu de puţine ori, în timp ce proprietarul merge în locuinţă pentru a aduce rest sau schimba bani, îi sunt sustrase obiecte, bani sau orice alte bunuri care se află la îndemână.

De asemenea, sub pretextul comercializării unor produse de uz casnic, distrag atenţia potenţialului cumpărător şi îi sustrag din locuinţă sume de bani sau îi înmânează produse de o calitate îndoielnică.

Un alt pretext de a pătrunde în locuinţe este folosirea unor calităţi oficiale sau de reprezentare a anumitor companii de servicii ( apă, gaze, canalizare, electricitate, internet, etc), ulterior aceştia sustrăgând bunuri, sume de bani sau colectând date cu privire la situaţia materială a persoanelor respective.

Ţinta predilectă a acestora sunt persoanele care locuiesc singure sau în zone izolate, de cele mai multe ori, aceştia fiind ajutaţi de alţi complici.

Pentru a nu deveni victime ale unor înşelăciuni, prin diferite alte "metode" Inspectoratul de Poliţie Judeţean de Poliţie Giurgiu, vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:

- Nu oferiţi date cu privire la dumneavoastră, rude sau alte persoane care pot fi folosite ulterior pentru comiterea unor furturi, înşelăciuni sau alte genuri de infracţiuni;

- Nu achitaţi niciodată sume în avans pentru achiziţionarea ulterioară a unor bunuri de la persoane necunoscute;

- Nu primiţi bancnote, mai ales în valută, dacă nu aveţi posibilitatea de a le verifica autenticitatea. Nu vă lăsaţi păcăliţi să schimbaţi bancnote în valori mari ( 100-200-500 lei). Acestea pot fi falsificate sau cei care cer să le schimbaţi urmăresc să observe unde sunt ţinuţi banii;

- Nu comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie buletin, conturi bancare, parole, etc.);

- Sunaţi la compania de telefonie mobilă, electricitate, gaze, salubritate, etc, pentru confirmarea veridicităţii activităţilor desfăşurate de aceste persoane;

- Nu lăsaţi persoanele nesupravegheate în locuinţă sau care încearcă să vă distragă atenţia cu diverse solicitări;

- În cazul în care s-a întâmplat o astfel de faptă, solicitaţi sprijinul unor vecini sau rude, încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii despre acestea: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acestea, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei;

- Dacă sunteţi victimă a unor astfel de fapte, sesizaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi demarate verificările ce se impun.