COD PORTOCALIU: 09-08-2020 ora 14 Intre 14:25 si 15:30 se va semnala averse torențiale ce vor cumula 35-40 l/mp, vijelie, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici și posibil medii in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 09-08-2020 ora 14 Intre 14:00 si 15:30 se va semnala local vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula 25-30 l/mp, grindină de dimensiuni mici in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 09-08-2020 ora 14 Intre 14:00 si 16:00 se va semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 55...60 km/h in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Buzău; COD GALBEN: 09-08-2020 ora 14 Intre 14:00 si 15:30 se va semnala local vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula 25-30 l/mp, grindină de dimensiuni mici in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 09-08-2020 ora 14 Intre 14:00 si 15:00 se va semnala vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula 25-30 l/mp, grindină de dimensiuni mici in Județul Arad, Județul Hunedoara;

Poziţie asupra modului de fundamentarea costului standard per elev

Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiior de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar condamnă, cu fermitate, modul în care s-a desfăşurat şedinţa Consiliului pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar (CNFIP) din 14 ianuarie, în cadrul căruia reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare judeţene au legitimat subfinanţarea învăţământului preuniversitar, votând pentru creşterea doar cu 4,5% a costului alocat bunurilor şi serviciilor, în raport cu 13,5% - coeficientul dedicate resursei umane din învăţământ.

De asemenea, ne manifestăm regretul asupra modului în care a fost organizată întrunirea a acestui for - practic, a fost vorba de un vot formal, care nu permitea plierea finanţării de bază pe nevoile reale din sistemul educaţional. Ne aflăm în continuare în incapacitatea de a stabili un cost standard per elev care să contribuie la creşterea calităţii din mediul educaţional, întrucât Legea bugetului de stat a fost aprobată înainte de întrunirea CNFIP. În continuare, opinia partenerilor sociali a fost în minoritate faţă de ceea ce s-a susţinut prin linia politică, fapt care a permis menţinerea unui sistem subfinanţat. Dorim creşterea reală şi sustenabilă a bugetului destinat Educaţiei, astfel încât părinţii şi elevii să nu fie nevoiţi să o suplimenteze prin metode ilicite, precum fondul şcolii.

Mai mult decât atât, considerăm că la şedinţă trebuia să fie prezent şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, care să explice reprezentanţilor categoriilor sociale implicate în actul educaţional de ce în Legea bugetului de stat nu se regăseşte finanţarea complementară destinată şcolilor, prin sume defalcate din TVA. Reprezentanţii elevilor şi părinţilor sunt profund dezamăgiţi de modul în care s-a desfăşurat această întrunire lipsită de un fond real şi a modului în care se organizează finanţarea de bază pentru Educaţie, în general.

Aş fi vrut să am ocazia să fac o poză tuturor membrilor CNFIP care au legitimat creşterea doar cu 4,5% a costului privind bunurile şi serviciile şi să le-o trimit tuturor elevilor şi profesorilor care nu au cu ce să scrie pe tablele din clase. - Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor

Din păcate, şedinţa de astăzi este o situaţie de deja-vu, una în care societatea civilă nu are posibilitatea să definească un cost standard real care să ajute la dezvoltarea sistemului educaţional. - Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar