BINECUVANTARE

Pentru noul sediu al Rectoratului Universităţii din Bucureşti

Construirea şi inaugurarea noului sediu al Rectoratului Universităţii din Bucureşti reprezintă exigenţa şi dinamica unei instituţii cu o bogată istorie, cultură şi spiritualitate, care îşi valorifică vocaţia deschiderii sale spre actualitate şi înnoire, spre modernitate şi dezvoltare.

Călăuzind noile generaţii pe drumul devenirii profesionale şi personale, universitatea (începând cu prima universitate, cea din Bologna - 1088) a fost şi trebuie să fie pentru studenţi o adevărată "Alma Mater", o mamă spirituală hrănitoare, oferind cunoaşterea ştiinţifică şi spirituală pentru binele comun al societăţii umane.

În societatea contemporană concurenţială, nevoia de cunoaştere, de perfecţionare şi profesionalism la nivel înalt, devine tot mai importantă. De aceea, o universitate trebuie să formeze specialişti în domeniile în care s-a angajat s-o facă. Totuşi, astăzi, universitatea nu mai poate fi doar un instrument de formare a cadrelor "utile", ca în regimurile politice totalitare. Primatul cercetării şi al perfecţionării profesionale nu trebuie să uite educaţia care cultivă conştiinţa responsabilitaţii pentru demnitate persoanei şi viaţa societăţii.

Dialogul dintre cunoaşterea ştiinţifică şi spiritualitate, dintre ştiinţele exacte şi umanioare, dar şi dintre Universitate şi Biserică, are rolul de a cultiva o comuniune de valori ale umanităţii inteligente şi înţelepte, care unifică diversitatea ştiinţelor la nivelul conştiinţei responsabilităţii comune, apărând astăzi demnitatea persoanei, calitatea vieţii sociale şi integritatea naturii înconjurătoare.

Dorim ca noul sediu al Rectoratului Universităţii din Bucureşti să devină un reper emblematic al Capitalei, un simbol al excelenţei academice, al comuniunii şi cooperării, întrucât acesta creează noi facilităţi pentru studenţi şi profesori, pentru organizarea mai multor contacte academice, administrative, ştiinţifice, culturale şi spirituale, naţionale şi internaţionale, contribuind astfel la dezvoltarea întregii comunităţi universitare.

Solemnitatea de astăzi este un prilej de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru fiinţarea concretă a acestei instituţii, dar şi de recunoştinţă şi preţuire arătate persoanelor care au contribuit la realizarea acestui obiectiv dorit, util şi modern.

Felicităm pe Domnul Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universităţii din Bucureşti, pe toţi profesorii şi studenţii acestei Universităţi, rugându-ne Milostivului Dumnezeu să binecuvinteze şi să ajute pe toţi cei care lucrează în această universitate venerabilă şi contribuie la afirmarea valorilor academice româneşti în plan naţional şi internaţional.

Vă dorim tuturor celor prezenţi ani mulţi şi binecuvântaţi!

DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române