Primirea de către preşedintele Senatului, dl Teodor Meleşcanu, a ministrului de externe al Republicii Polone E.S. dl Jacek Czaputowicz

Preşedintele Senatului României, dl Teodor Meleşcanu, l-a primit miercuri, 18 septembrie a.c., pe ministrul de externe al Republicii Polone, E.S. dl Jacek Czaputowicz, care se află la Bucureşti cu ocazia participării la Consultările Interguvernamentale România-Polonia.

Întrevederea a avut loc în contextul inaugurării oficiale de către cei doi demnitari a expoziţiei "Luptă şi suferinţă. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", prezentată în cadrul Senatului României de Ambasada Republicii Polone în România şi a Institutului Polonez din Bucureşti. Expoziţia memorială a fost organizată în contextul comemorării a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial precum şi al aniversării a unor evenimente istorice importante pentru relaţiile româno-polone: 100 de ani de relaţii diplomatice, 30 de ani de regim democratic continuu şi 10 ani de parteneriat strategic.

În cadrul discuţiilor, preşedintele Senatului a exprimat satisfacţia pentru calitatea şi evoluţia relaţiilor româno-polone, fapt evidenţiat de frecvenţa şi succesul contactelor bilaterale din ultimii ani, la nivel executiv şi legislativ, precum şi de buna cooperare în cadrul formatelor regionale de cooperare. Dl Teodor Meleşcanu a subliniat importanţa cooperării în spiritul valorilor partajate pentru promovarea intereselor comune în cadrul Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice.

Preşedintele Senatului a accentuat necesitatea reafirmării şi consolidării Parteneriatului Strategic cu Polonia, cel mai importat aliat din regiune al României, menţionând prioritatea acordată de Senat în direcţia aprofundării şi extinderii relaţiei bilaterale speciale cu Republica Polonă la nivel parlamentar. În context, demnitarul român a exprimat convingerea că, prin instrumentele pe care diplomaţia parlamentară le are la dispoziţie, legislativele celor două ţări contribuie la îndeplinirea angajamentelor comune asumate de România şi Republica Polonă la nivel regional şi european.