Ministrul Natalia-Elena Intotero s-a întâlnit, la Roma, cu membrii comunităţii şi cu românca decorată de preşedintele Italiei

Cea mai mare comunitate românească din Italia se află în regiunea Lazio, numărând aproximativ 234.000 de persoane înregistrate. Vizita în Republica Italiană a ministrului pentru Românii de Pretutindeni nu putea ocoli Roma, capitala regiunii, unde sunt stabiliţi aproximativ 190.000 de conaţionali.

Agenda ministrului Natalia-Elena Intotero a cuprins monitorizarea unor proiecte finanţate de MRP, discuţii cu reprezentanţi ai mediului asociativ românesc, ai mass-media în limba română, ai clerului, dar şi întâlnirea cu o adevărată eroină româncă stabilită la Roma.

Demnitarul a vizitat sediul Asociaţiei Socio-Culturale Romit TV şi s-a interesat de derularea proiectului "Aducem România mai aproape", care a primit fonduri din partea MRP în cadrul sesiunii de finanţare din primăvara acestui an. Natalia-Elena Intotero a vizitat studiourile postului TV şi a discutat cu iniţiatorii proiectului despre modul în care au fost utilizate fondurile, despre procedura de finanţare şi despre colaborarea dintre minister şi asociaţie.

A urmat o vizită la Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Italia (F.O.R.I.). Ministrul a discutat cu reprezentanţii organizaţiei despre proiecte care să vină în sprijinul românilor din Italia, dar şi despre propunerile şi ideile pe care liderii F.O.R.I care au luat parte la Forumul Românilor de Pretutindeni, desfăşurat la începutul acestei luni la Bucureşti, doresc să le transpună în programe şi acţiuni.

În cursul serii, la sediul Ambasadei României în Republica Italiană a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii, la care au luat parte români care activează în diferite domenii profesionale. Cu această ocazie, Natalia-Elena Intotero a dorit să îi ofere un buchet de flori să o felicite personal pe Roxana Roman, o tânără cu o poveste extraordinară, care a impresionat români şi italieni deopotrivă.

Roxana a fost decorată în decembrie 2018 de preşedintele Italiei Sergio Mattarella, cu titlul "Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene", pentru "contribuţia în afirmarea valorii legalităţii". Femeia i-a înfruntat şi denunţat pe membrii unui clan mafiot care încercaseră să îi intimideze pe ea şi pe soţul ei şi să le ameninţe afacerea pe care o au la Roma.

În dialogul cu reprezentanţii comunităţii româneşti, ministrul pentru Românii de Pretutindeni s-a referit la finanţările nerambursabile oferite de MRP, încurajându-i pe cei prezenţi să depună proiecte la următoarele sesiuni de finanţare, întrucât românii din Roma şi din întreaga Italie au nevoie de educaţie în limba română pentru copiii lor, de proiecte culturale şi de afirmare a tradiţiilor, de mass-media în limba română şi de o societate civilă puternică şi unită.

Alte teme abordate au fost drepturile şi obligaţiile românilor ca cetăţeni europeni, combaterea traficului de persoane, campaniile de informare derulate de MRP, dar şi votul în străinătate.

Roma a fost ultimul punct de pe harta amplei deplasări a ministrului Natalia-Elena Intotero în Italia. În perioada 10-18 septembrie a.c., demnitarul a fost alături de românii din 11 oraşe din Peninsulă.