Atenţionare de călătorie
Republica Croaţia - Condiţii meteorologice nefavorabile

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, începând cu data de 19 septembrie 2019, condiţiile meteorologice se vor înrăutăţi, cu intensificări ale vântului şi scăderi de temperatură, îndeosebi în regiunea Rijeka şi în cele din centrul şi sudul ţării.

Astfel, autorităţile locale au emis pentru ziua de 19 septembrie 2019, cod portocaliu de vânt, ce va atinge o viteză de până la 120 km/h, pentru regiunea Rijeka, golfurile Kvarner şi Kvarnerić, precum şi canalul Velebit. Regiunile Split, Dubrovnik, vestul Istriei şi Dalmaţia se află sub un cod galben de intensificări ale vântului, însoţite de descărcări electrice.

Autorităţile croate avertizează cu privire la posibilitatea existenţei unor disfuncţionalităţi în transportul maritim şi în furnizarea energiei electrice.

Pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Naţional - https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă - http://www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul R. Croaţia, pot apela numărul european unic de urgenţă "112".

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 şi +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http:/www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.