Vă transmitem comunicatul de presă referitor la primirea de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a Prim-ministrului Republicii Polonia, domnul Mateusz Morawiecki:

Primirea de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a Prim-ministrului Republicii Polonia, domnul Mateusz Morawiecki

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 18 septembrie a.c., pe Prim-ministrul Republicii Polonia, domnul Mateusz Morawiecki, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta a efectuat-o la Bucureşti.

Discuţiile cu premierul polonez au vizat consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două state, agenda regională, europeană şi de securitate.

Preşedintele României a salutat prezenţa în ţara noastră a Prim-ministrului polonez în contextul celebrării în acest an a unui secol de relaţii diplomatice bilaterale, a unui deceniu de Parteneriat Strategic între România şi Polonia, precum şi a 30 de ani de regim democratic.

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale, confirmat şi de contactele frecvente la nivel politic. Cei doi interlocutori şi-au exprimat angajamentul pentru continuarea dezvoltării Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, salutând tendinţa pozitivă înregistrată în sfera cooperării economice şi evidenţiind potenţialul important de creştere care trebuie valorificat în continuare, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile reciproce.

Referitor la agenda europeană, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că anul 2019 este un reper important, atât prin tranziţia între ciclurile instituţionale şi legislative, dar şi prin modul în care statele membre ale Uniunii şi-au asumat liniile de acţiune pentru succesul proiectului european pe termen mediu şi lung. În acest context, Preşedintele României a menţionat că ţara noastră susţine pe deplin priorităţile convenite în Agenda Strategică a UE pentru perioada 2019-2024, punctând, în acelaşi timp, importanţa transformării acestora în acţiuni şi rezultate concrete în beneficiul cetăţenilor europeni.

Cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că România susţine un buget ambiţios, cu alocări substanţiale pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună, care să ofere un răspuns adecvat şi la noile provocări la nivelul UE. În opinia Preşedintelui României, promovarea creşterii economice inclusive şi durabile va contribui la asigurarea unei convergenţe reale în cadrul Uniunii.

În ceea ce priveşte retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că prioritatea principală a ţării noastre este protejarea drepturilor cetăţenilor români din Regatul Unit, obiectivul fiind acela ca efectele negative să fie reduse cât mai mult posibil, indiferent de scenariul Brexit-ului.

Având în vedere relevanţa domeniului securităţii ca pilon principal al Parteneriatului Strategic, Preşedintele României a evidenţiat participarea încrucişată, pe teritoriile celor două ţări, cu forţe la structurile aliate înfiinţate în vederea implementării deciziilor NATO, dovedind, astfel, determinarea comună de a participa activ la creşterea securităţii în regiune.

Preşedintele Klaus Iohannis a remarcat contribuţia importantă a Formatului Bucureşti (B9), ca platformă regională de dialog şi consultare, la reuşitele din sfera securităţii.

Preşedintele României a salutat cooperarea excelentă cu partea poloneză care a permis consacrarea Iniţiativei celor Trei Mări ca instrument eficient de stimulare a dezvoltării economice regionale, creşterii coeziunii europene şi consolidării legăturilor transatlantice.

Discuţiile dintre Preşedintele Klaus Iohannis şi Prim-ministrul Mateusz Morawiecki au pus în evidenţă, de asemenea, viziunea similară a celor două state în ceea ce priveşte Vecinătatea Estică. În acest context, Preşedintele României a subliniat importanţa continuării sprijinului pentru procesul de reformă şi parcursul european al Republicii Moldova. A fost analizată, totodată, situaţia din Ucraina, fiind reiterată susţinerea pentru eforturile reformatoare ale acestui stat vecin.

Departamentul Comunicare Publică