" Suferinţa bolnavilor nu trebuie tranzacţionată politic"

Ministerul Sănătăţii, prin persoana care deţine portofoliul de ministru, a propus reducerea cu 81,3 milioane de lei a bugetului total alocat programelor naţionale de sănătate publică în 2019, în condiţiile în care România alocă cei mai puţini bani din Uniunea Europeană pentru sănătate, media la nivelul Uniunii fiind de 10% din PIB. Este grav să reamintesc că ţara noastră alocă aproape 5% din PIB, sumă mult prea mică pentru un sistem medical de calitate care nu are programe naţionale de prevenţie decât pe hârtie.

Fondurile insuficiente pentru rezolvarea problemelor din sistemul sanitar nu mai permit o nouă mutilare. Gândirea haotică şi lipsa de profesionalism a ministrului Sănătăţii transformă Ministerul Sănătăţii într-un organism vulnerabil, fără resurse, finanţare şi lipsit de perspective.

Datele publicate de Eurostat reflectă realitatea şi haosul din sănătatea românească ceea ce denotă că sistemul sanitar a fost aruncat în derizoriu de ambiţii subliminale şi făţarnice ale actualului ministru al Sănătăţii.

În toate ţările UE guvernele sunt implicate în finanţarea serviciilor medicale, dar în România în loc să se mărească sumele alocate sistemului medical, se taie şi din promisiunile făcute triumfalist pe toate canalele media. Promisiuni de finanţare ae ministrului fără fundament, pacienţii aşteaptă materializarea angajamentelor care în fiecare zi se dovedesc neadevărate.
Diminuarea cu suma de 81,3 milioane de lei, atât la nivelul creditelor de angajament cât şi al creditelor bugetare, arată disperarea acestui guvern rămas fără resurse inclusiv în finanţarea domeniilor strategice pentru care a girat cu proiecte, finanţări şi politici rămase doar în stadiul teoretic.

În programul de guvernare şi politicile de sănătate aţi venit numai cu sloganuri care sună bine în mass-media, numai cu promisiuni şi iluzii. Aţi venit cu vorbe mari şi aici nu pot decât să citez că "viziunea principală a programului de guvernare în domeniul sănătăţii este construită în jurul cetăţeanului şi nu a sistemului medical, scopul final fiind acela ca serviciile de sănătate să fie cât mai aproape de cetăţean". Care cetăţean? Cel care apelează la mila publică pentru un tratament în străinătate pentru a-şi salva viaţa, cel care este umilit zilnic în spitale insalubre, adevărate pericole pentru sănătatea oamenilor?

La începutul anului 2019 ministrul Sănătăţii declara cu multă suficienţă că avem nevoie de bani pentru investiţii şi pentru programele naţionale. Acum, la câteva luni care ne mai despart de finalul anului, constatăm că investiţiile au fost improvizate, fără finalitate, construirea spitalelor s-a amânat, iar programele pentru prevenţie au rămas doar pe hârtie.

Oare când vorbiţi serios? La început sau la sfârşit de an?

Ministrul Sănătăţii afirma că "80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate". Dumneavoastră v-aţi făcut o evaluare a activităţii prestate ca manager de spital sau la conducerea ministerului? Sunt convinsă că nu!

Sănătatea are nevoie de un OM care să cunoască problemele şi priorităţile sistemului sanitar, cu o gândire coerentă şi soluţii viabile pentru ca suferinţa bolnavilor să nu mai fie tranzacţionată politic.

Dr. Viorica Cherecheş,
Deputat PNL