Participarea la PESC/PSAC a preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, deputatul UDMR, Biro Rozalia-Ibolya, şi vice-preşedintele Comisiei, deputatul PNL, Ben Oni Ardelean, au participat la Conferinţa Interparlamentară privind
politica Externă şi de Securitate Comună şi Politica de Securitate şi Apărare Comună (PESC/PSAC), organizată de Parlamentul Finlandei, la Helsinki, în perioada 4-6 septembrie, ca parte a dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei finlandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Printre temele de larg interes abordate pe parcursul acestei reuniuni a fost rolul global al UE, dimensiunea europeană de apărare, relaţiile transatlantice, schimbările climatice şi securitatea, ameninţările hibride şi provocările de securitate în regiunea Mării Baltice.

"Politica externă comună a UE în dimensiunea parlamentară trebuie să devină mai responsabilă şi mai pragmatică. O întărire, o diversificare şi eficientizare a politicii de apărare a UE înseamnă o autonomie a Europei, fapt care duce la creşterea rolului asumat - acela de actor global al Europei - rol extrem de important în contextul actual, este concluzia preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, d-na Biro Rozalia-Ibolya.

La finalul reuniunii de la Helsinki a fost adoptat un document final, care este semnat de preşedinţi de comisii pentru politică externă, respectiv de apărare a Parlamentului finlandez, precum şi de preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a PE. Astfel, menţinerea dialogului cu statele din Balcanii de Vest în vederea integrării rapide a acestora în Uniunea Europeană este un proiect foarte important. Statele din Balcanii de Vest reprezintă un important actor al asigurării stabilităţii în regiune.

Printre priorităţi în strategia politicii externe şi de apărare a UE se află relaţiile UE cu Iranul după retragerea SUA din Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA), necesitatea creşterii rolului de actor global al UE în politica internaţională, eficientizarea politicilor de securitate şi apărare, mai ales în acest moment propice creat de faptul că Fondul European de Apărare a devenit operaţional, precum şi problemele provocate de poluare şi încălzirea globală.

Biro Rozalia-Ibolya
Preşedinte