COD PORTOCALIU: 24-02-2018 ora 13 Intre 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10 se va semnala temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua

COMUNICAT DE PRESĂ

În acord cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008 şi ale Hotărârii nr. 2/2008 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Colegiul C.N.S.A.S. a dezbătut, pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, 13.02.2018, următoarele teme:

1. Deconspirări surse:

- a fost încheiată procedura de deconspirare pentru un număr de 6 surse, identitatea reală a acestora urmând a fi comunicată la solicitarea persoanelor subiect al unor dosare de urmărire informativă, potrivit prevederilor art. 1 alin. 7 din O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008.

2. Note de Constatare - Colaboratori ai Securităţii:

Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatarea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane:

- art. 3 lit. b (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) - 1 persoană.

3. Adeverinţe

a) Colegiul a infirmat Notele de Constatare şi a dispus eliberarea unor adeverinţe din care să rezulte că persoanele verificate nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, pentru următoarea categorie de persoane:

- art. 3 lit. g (primarii, viceprimarii, consilierii judeţeni, consilierii în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, consilierii locali) - 8 persoane.

b) Pentru persoanele pentru care, din Notele de Constatare emise de Direcţia de specialitate din C.N.S.A.S., nu au rezultat date sau documente privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, au fost eliberate adeverinţe:

- art. 3 lit. g (primarii, viceprimarii, consilierii judeţeni, consilierii în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, consilierii locali) - 114 persoane.

4. Acreditări:

Colegiul a acreditat 10 persoane în calitate de cercetători externi, ca urmare a analizării cererilor de acreditare şi a documentelor cuprinzând tematicile de studiu aferente.

13.02.2018