Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bukarest, február 13./Agerpres/ - Március 7-én tárgyalja az alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) beadványát a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról szóló törvénnyel kapcsolatban - tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget az intézmény illetékesei.

A PNL és a PMP parlamenti frakciói kedden közölték, hogy alkotmányossági kifogást emeltek a törvény ellen.

Beadványában a két alakulat hangsúlyozza, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló jogszabály "nyilvánvalóan törvényellenes", ugyanakkor rámutat: a marosvásárhelyi tanács hatáskörében áll átszervezni bármely, területileg hozzá tartozó oktatási intézményt, nincs szükség ehhez a parlament beavatkozására. A PNL és a PMP szerint a törvény alkotmányellenes, mert sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció, illetve a szubszidiaritás elvét azáltal, hogy a helyi hatóságok kizárólagos hatáskörébe tartozó, sajátos és egyedi helyzetet szabályoz.

A beadvány szerint ugyanakkor a törvény sérti az állampolgári jogegyenlőség és a diszkrimináció tilalmának elvét.

"Egyértelmű, hogy a törvény konkrét helyzetre alkalmazandó, egyetlen tanintézet megalapításáról rendelkezik, mi több: ezen tanintézmény atipikus, törvény általi megalapítása diszkriminatív az ország többi közoktatási intézményére nézve" - fogalmaz a beadvány. AGERPRES/(RO - szerzők: Mădălina COCHINESCU VERMAN, Florentina PEIA, szerkesztő: Florin MARIN; HU - szerkesztő: LIBEG ZSUZSANNA)

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.